Språk
Förskola och skola / Måltider och kost

Måltider och kost i för- och grundskola

Vi har ambitionen att laga god, vällagad mat från grunden. Med detta menar vi att vi i första hand strävar efter att laga maten från råvaror.

I begreppet råvaror räknar vi även in livsmedel som har genomgått olika konserveringsmetoder och/eller mekanisk bearbetning i syfte att förlänga hållbarheten eller för att förbereda råvaran för användning i köken. Exempel på sådana råvaror är strimlat/tärnat kött, strimlad/skivad korv, torkad pasta, hackad lök, tärnade/strimlade frysta grönsaker, skalad potatis, konserverade grönsaker med mera.

Har du frågor och synpunkter på maten i skolan så är du alltid välkommen att kontakta oss! Du kan även följa många av våra skolkök på Instagram. 

Matsedelar för våra grundskolor och förskolor hittar du på deras respektive webbplatser. Direktlänkar finns även längst ner på denna sida.  

Vårt arbetssätt

Maten planeras och tillagas av kockar och ekonomibiträden på plats i respektive kök. Huvudråvaran som serveras är densamma i samtliga kök. Kockarna planerar därefter vilka rätter som ska serveras enligt recept och ansvarar för att matsedeln presenteras såväl på webbplats som i respektive enhet.

Till maträtten serveras grönsaker med fokus på säsongens råvaror, bröd, matfett, mjölk och vatten. Vi arbetar för att öka andelen ekologiska råvaror successivt.Vi tillagar alltid potatismos, såser, soppor, gryträtter och gratänger från grunden. Ofta tillagar vi även färsbiffar eller färsrätt i ugnsform från grunden. Ibland väljer vi att servera ”halvfabrikat” (beroende på kökslokalernas utrustning och standard samt personalbemanning).  Det kan vara köttbullar, färsbiffar, pannkakor, panerad fisk etc. Här arbetar vi aktivt för att så ofta det går i stället välja andra rätter som är möjliga att laga ifrån grunden. I mån av tid och för att få ett varierat sortiment bakar vi även mjukt bröd ibland. Självklart följer vi Livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolan och bra mat i skolan.

Läs vår måltidspolicy

Ni föräldrar har det grundläggande ansvaret för sitt barns matvanor men eftersom de flesta barn och elever äter många av sina måltider i förskolan och skolan påverkar andra vuxna också deras matvanor. Vi har därför tagit fram en måltidspolicy som anger mål och förväntningar på samtliga måltider som vi serverar i all våra olika verksamheter. Du kan läsa den här. Vi har också en måltidsenhet som arbetar för att skapa den bästa totalupplevelse av maten och miljön där maten äts i förskolor och skolor.