Språk
Livsmedel / Anmäl misstänkt m...

Anmäl misstänkt matförgiftning/allergisk reaktion

Kontakta oss på bygg- och miljöförvaltningen om du misstänker att du blivit sjuk av mat eller dricksvatten.

Matförgiftning

Om du misstänker att du har blivit sjuk av mat eller dricksvatten är det viktigt att du kontaktar oss så fort som möjligt, se telefonnummer nedan eller använd dig av e-tjänsten längst ner på den här sidan där du direkt kan lämna din anmälan till oss. Vi utreder misstänkta matförgiftningar och en snabb anmälan kan hindra andra från att bli sjuka. Tänk på att spara den mat som du tror att du blivit sjuk av.

Länk för att starta e-tjänsten

Allergisk reaktion

Kontakta oss också om du som allergiker misstänker att ett livsmedel eller en dryck du ätit/druckit av innehåller något som du reagerat på trots att du fått uppgift om att livsmedlet skulle varit fri från det allergiframkallande ämnet. 

Livsmedelsverket uppskattar att ca 500 000 personer drabbas av matförgiftningar varje år efter att ha ätit mat på restaurang eller hemma. Ytterligare ca 250 000 blir sjuka av mat i samband med utlandsresor.

Livsmedelshygien hemma

Var noggrann med hygienen i det egna köket. Råd om hantering av mat hemma i köket, vid grillning och vad som är bra att tänka på vid utlandsresa hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.