Språk

Bottenfärg på båten är botten!

2017-05-17 14:27

Du som har din båt i Freden eller någon annan del av Mälaren ska tänka på att inte använda färg som är avsedd för östkusten och västkusten. Det gäller även om du har din båt i något annat vatten under kortare perioder. Tänk på att den giftiga färgen kan läcka ut i vattnet även om du målat på ett nytt lager med tillåten färg. 

Hur vet jag om min båt är målad med otillåten bottenfärg?

Om du inte själv har målat båten, hör gärna med den som har haft båten tidigare. Är du fortfarande osäker finns det vissa instrument som man kan använda för att mäta om det finns skadliga ämnen i färgen. Dessa instrument brukar kallas för XRF-mätare.  

Vad gör jag om jag har en båt med otillåten bottenfärg?

Det finns företag som slipar eller blästrar bort gamla färgrester. Då vet du att din båt inte längre läcker gammal giftig färg. Be gärna om ett intyg så att du kan visa din hemmahamn att din båt är fri från otillåten bottenfärg. Intyget kan också vara bra att ha när du ska sälja din båt.

Vad kan jag göra istället?

1. Skrubba bort algerna eller använd högtryckstvätt
2. Ta upp båten på land när du inte använder den

Måste du trots allt måla båten, välj färger som är godkända för ditt område. Och när du tar bort färgen var rädd om både dig själv och miljön. Använd munskydd och handskar, lägg till exempel en presenning under båten för att samla in slipdamm och färgrester till närmaste miljöstation. 

Naturskyddsföreningens hemsida finns frågor och svar angående bottenfärgen. Du kan även se Naturskyddsföreningens videoklipp om bottenfärg nedan.