Språk

Minska risken att bli magsjuk i sommar

2017-07-11 12:36

Folkhälsomyndighetens statistik visar att mer än 12 000 personer årligen blivit magsjuka av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. En stor del av dem som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under juni, juli och augusti.

För att minska risken att bli magsjuk bör du tänka på hygienen i köket. Tvätta händerna ofta, både innan och efter du hanterar mat, och tänk på att inte låta maten stå framme för länge i värmen.

Livsmedelsverkets råd i det egna köket

  • Om det är varmt när du handlar, om du inte ska direkt hem eller är på väg till utflykt, ta med en kylväska med kylklampar i.
  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord. 

På Livsmedelsverkets hemsida kan du hitta mer information om grilla säkert! och så undviker du magsjuka i sommar

Jordbruksverkets råd

Vid kontakt med lantbrukets djur

  • Ta del av den hygieninformation du får på gården och läs eventuella skyltar.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter du varit i kontakt med kor, får och getter eller deras närmiljö.
  • Undvik att äta i djurens närmiljö.
  • Ät inte picknick i beteshagar där det går kor, får och getter.
  • Ha uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.
  • Hjälp barnen med handtvätten.
  • Tvätta alltid händerna innan du äter på gården.

Råd för att undvika att bli smittad av ehec via livsmedel

  • Smaka inte på rå köttfärs.
  • Genomstek köttfärs.
  • Tvätta händerna noga när du tagit i rått kött.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött.
  • Skölj bladgrönsaker.
  • Drick inte opastöriserad mjölk eller koka den först.
  • Ät inte färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Koka dricksvatten om det finns risk för att det är förorenat.

Jordbruksverkets hemsida kan du hitta mer information om vad man bör tänka på för att minska risken för magsjuka. 

Anmäl alltid matförgiftning

Misstänker du att du har blivit matförgiftad? Gör en anmälan genom vår e-tjänst  eller kontakta bygg- och miljöförvaltningen på telefon 0220-240 00.