Språk

Vi behöver alla spara på vattnet

2017-06-16 15:39

Stora delar av Sverige har låga grundvattennivåer och myndigheter som hanterar vattenfrågor uppmanar alla att spara på vattnet. I Hallstahammars kommun är det ingen vattenbrist idag, men särskilt du med egen brunn bör vara uppmärksam på tillgången på vatten.

Det kommunala dricksvattnet i Hallstahammars kommun är en blandning av grundvatten och ytvatten från Kolbäcksån och Strömsholms kanal. På grund av detta påverkas det kommunala dricksvattnet inte lika lätt av låga grundvattennivåer som om vi skulle använda oss av enbart grundvatten.

Även om situationen för vårt kommunala dricksvatten ser stabil ut för tillfället följer vi utvecklingen noga. Det gör vi genom rapporter från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och SMHI samt genom egna mätningar.

Egen brunn – eget ansvar

Du som har egen brunn har själv ansvar för att det finns vatten i brunnen. Du bör därför vara sparsam med vattnet, mäta vattennivån i brunnen regelbundet och tänka igenom vilka alternativ som finns om brunnen sinar.

Skulle du med egen brunn bli i akut behov av vatten till hushållet går det bra att hämta i exempelvis flaskor eller dunkar på allmänna ställen med kommunalt dricksvatten.

För att lösa akut brist på större mängder vatten, som exempelvis vattenförsörjning till större djur som kor och hästar, är du välkommen att kontakta kommunen för rådgivning. Du ringer kundcenter, telefonnummer 0220-240 00 som kopplar dig vidare till tekniska förvaltningen.

Om du får problem med att brunnen sinar vill bygg- och miljöförvaltningen veta det. Detta för att förvaltningen behöver ha en överblick över hur läget för enskilda brunnar ser ut. Kontakta i första hand kundcenter (telefon 0220-240 00) och lämna dina uppgifter där.

Vara sparsam med vattnet även om det inte råder bevattningsförbud

Undvik att slösa med vatten, vare sig det är vattenbrist eller inte. Det är en bra grundregel att hålla sig till.

Vattensmarta tips:

 • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.
 • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskhon eller en balja. Diskvattnet som blir över kan du använda till att skölja ur kladdiga förpackningar med.
 • Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.
 • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
 • Samla upp vattnet (som stått still i kranen) när du spolar ur kranen. Använd det vattnet för att vattna växter med.
 • Värm vatten i en vattenkokare eller kastrull om du behöver spola länge för att få varmt vatten.
 • Använd den lilla spolknappen när du bara har kissat. Installera gärna en snålspolande toalett.
 • Laga onödiga läckor, droppande kranar och rinnande toaletter.
 • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
 • Använd inte vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla upp och använd regnvatten till bevattning istället.
 • Fyll inte din pool med dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
 • Tvätta bilen i auktoriserade tvätthallar och självservicehallar.

Mer information

Om situationen förändras under sommaren kommer informationen här på kommunens webbplats att uppdateras. Du som har frågor eller funderingar är välkommen att kontakta kundcenter, telefon 0220-240 00.

Mer information finns också om du följer länkarna: