Språk

Bevattningsförbud i hela Hallstahammars kommun

2018-06-01 12:43

Från och med fredag 1 juni och tills vidare är det förbjudet att till exempel fylla poolen, vattna gräsmattan och trädgårdslandet. Du får inte heller tvätta bilen hemma eller använda högtryckstvätten. 

Det varma vädret gör att vi använder mycket vatten

Vattenförbrukningen har ökat snabbt den senaste tiden. Orsaken är den pågående värmeböljan i Sverige. Den ökade förbrukningen gör att vi dagligen använder mer vatten än vattenverket kan producera och att vi tar av vår vattenreserv varje dygn. Tekniska nämnden har därför beslutat att införa bevattningsförbud i Hallstahammars kommun. Bevattningsförbudet gäller från och med den 1 juni och tills vidare.

Bevattningsförbudet innebär:

  • Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare. Använd vattenkanna istället, men så sparsamt som möjligt.
  • Du får inte fylla din pool med dricksvatten. Detta gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. Har du en nedgrävd pool får du fylla den till en nivå så att poolstommen inte riskerar att kollapsa, dock inte för att bada i den. Besök istället våra simhallar och badsjöar.
  • Du får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt. Vi hänvisar istället i första hand till automattvättar som återanvänder tvättvattnet.
  • Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Förbudet gäller alla med kommunalt vatten

Genom att vi alla hjälps åt att spara på vattnet och undvika onödig förbrukning bidrar var och en till att vattnet räcker till mat, dryck och hygien i vardagslivet och på förskolor, skolor samt äldreboenden.

Förbudet gäller för alla med kommunalt vatten, med vissa undantag för företag som behöver vatten för att driva sin verksamhet. Däremot omfattas inte du med egen brunn av förbudet. Dock kan det för den med egen brunn vara bra att se över vattentillgången i den egna brunnen och även vara sparsam med vattnet.

Kontaktuppgifter och mer information

Har du frågor är du välkommen att kontakta Annica Wijk, chef för tekniska förvaltningens drift- och produktionsavdelning, telefon 0220-243 29 eller e-post annica.wijk@hallstahammar.se.