Bygg passivhus och få rabatt på tomtpriset

2017-01-24 07:37

Hallstahammars kommun vill stimulera att fler energieffektiva hus byggs. Redan förra året fanns möjligheten att få ett rabatterat pris då du köper en kommunal tomt. Rabatten på 50 000 kronor ges till dem som bygger ett så kallat passivhus. Kommunfullmäktige beslutade i december att förlänga erbjudandet så det gäller även under 2017.

Lämna intyg om certifiering inom två år

För att vara berättigad till rabatten på tomtpriset ska huset du bygger uppfylla de svenska kriterierna för passivhus enligt Forum för energieffektiva byggnader (FEBY12).

När du köper din tomt av Hallstahammars kommun lämnar du samtidigt in en ansökan att du vill utnyttja rabatten. Detta skrivs in i ditt köpkontrakt. När huset sedan är färdigbyggt visar du med ett intyg att huset är certifierat enligt FEBY12. Då återbetalar kommunen 50 000 kronor till dig.

Du måste lämna in intyget inom två år från det du fått slutbesked på ditt byggprojekt.

Läs mer om lågenergihus och vad som krävs för certifiering

Ett så kallat passivhus är ett hus som har en hög komfort, men använder minimalt med energi och därför bidrar till minskningen av koldioxidutsläppen. Byggnadens värmeförluster är det centrala i definitionen av passivhus.

Mer information och svar på frågor

Vill du ha mer information eller har frågor om hur du gör för att ansöka om rabatten är du välkommen att kontakta Carl-Magnus Palmblad, klimat- och energirådgivare i Hallstahammars kommun. Du når Carl-Magnus på telefon 0220 240 64 eller e postadress carl-magnus.palmblad@hallstahammar.se.