Engagera dig för ett tryggare Hallstahammar

2017-04-07 12:47

Du kanske har läst och hört om oroligheter i Hallstahammar den senaste tiden? Vi pratar om stenkastning, skadegörelse och även rån mot äldre. Känslan som kan uppstå när vi läser om sådana händelser i tidningen eller kanske på sociala medier som Facebook, är otrygghet. Och röster hörs om att kommun och polis måste göra något åt detta. I den här artikeln ska vi dels berätta om det du och vi andra konkret kan göra nästa vecka på onsdag den 12 april, men också lite om det mer långsiktiga arbete som kommunen gör.

Barn- och ungdomscoacherna bjuder in till en arbetsträff

Onsdag den 12 april klockan 17.30 är alla vuxna välkomna till Kulturhuset för en arbetsträff (workshop) då vi tillsammans planerar och spånar kring hur vi vuxna kan engagaera oss för våra barn och ungdomar. Under kvällen kommer coacherna, ungdomar aktiva på fritidsgården i Kulturhuset, polisen, det kommunala fastighetsbolaget Hallstahem och andra representanter från kommunen dela med sig om möjligheter att engagera sig. Vi kommer också tillsammans diskutera vad vi, särskilt nu i vår och sommar, kan göra för att öka tryggheten i kommunen.

Under kvällens träff, som beräknas hålla på till klockan 19.00 bjuder vi på fika. För att ha koll på hur mycket fika vi ska fixa behöver vi få in din anmälan till barn&ungdomscoacherna@hallstahammar.se senast 9 april.

Bild från HammartorgetVi tar oron på allvar – men vill samtidigt lugna dig

Det har skett brott, som väskryckningar och rån mot äldre samt skadegörelse i form av krossade fönster och bränder i bilar. Det är sant. Och de brotten arbetar polisen med att klara upp. Vidare jobbar både polis och andra myndigheter, som kommunen, med att förebygga att brott upprepas. Samtidigt måste det sägas att Hallstahammar är en kommun med relativt låg brottslighet och några enskilda händelser kan i statistiken göra stort utslag.

- Det stämmer att det har varit en koncentration av brott under hösten och vintern i centrala delar av Hallstahammar, men tittar man på statistik över flera år så är det inte värre än tidigare. Vi har, och kommer att fortsätta ha, fler poliser ute framförallt under kvällstid. Förutom poliser i uniform har vi civilklädda spanare som främst arbetar mot narkotikahanteringen bland ungdomar och unga vuxna. Jag hoppas att allmänheten lagt märke till både fler poliser och att fler polisbilar rör sig i samhället. Sedan har vi Polisens Volontärer som jobbar ideellt med att skapa trygghet. De besöker butiker, pratar med allmänheten och svarar på frågor, är helt enkelt vår förlängda arm och en mycket värdefull resurs, säger Karin Altahr-Cederberg, kommunpolis i Hallstahammars kommun.

Det Karin berättar kan vara bra att ha med sig som motvikt när exempelvis hätska trådar drar igång i Facebook-grupper. Vi ska också understryka att kommunen och polisen tar händelserna på största allvar, och att man gemensamt jobbar med handlingsplaner och åtgärder för att komma tillrätta med det som främst sker i kretsar av ungdomsgäng.

Jobbet går vidare med att öka tryggheten i centrum och kvarteret Barnängen

Det är främst de centrala delarna av Hallstahammar, runt Kulturhuset och vid Hammartorget samt kvarteret på och omkring Trädgårdsgatan och Snevringevägen som upplevs som otrygga och där händelser skett. Ofta är det ungdomar, ensamma eller i gäng, som misstänks för brotten.

Det rent brottsbekämpande arbetet ansvarar och står polisen för. Men kommunen, i samarbete med polisen och Hallstahem, diskuterar och planerar även för andra långsiktiga brottsförebyggande åtgärder.

Åtgärder som är i gång eller som planeras är att:

• Fler vuxna rör sig i området, bland annat genom tätare patrullering av både civilklädda och uniformerade poliser samt polisens volontärer
  • Barn- och ungdomscoacherna fortsätter sitt förebyggande och tillitsskapande arbete bland ungdomarna
  • Fortsätta att regelbundet utbilda medarbetarna, på bland annat Kulturhuset, om narkotika och narkotikaanvändning
  • Förstärka och utöka det redan befintliga samarbetet mellan kommunens olika verksamheter inom barn- och utbildningsförvaltning, socialförvaltning, teknisk förvaltning och kommunstyrelseförvaltning
  • Engagera fler vuxna att delta i exempelvis nattvandringar och andra aktiviteter som lockar ungdomar
  • Förbättra belysningen omkring och utanför Kulturhuset för att skapa en tryggare miljö

Mer information

Har du frågor eller vill diskutera kommunens trygghetsskapande arbete är du välkommen att kontakta säkerhetssamordnare Lina Marklund på telefon 0220-240 22 eller e-post lina.marklund@hallstahammar.se.