Hur ser din krisberedskap ut - tänk dig att allt en dag vänds upp och ner

2017-04-28 09:00

Hela Sverige fokuserade under veckan den 8-14 maj 2017 på krisberedskap. Vad gör du om allt en dag vänds upp och ner? Det var årets tema - om hur vi alla kan förbereda oss för att klara mat, vatten, värme och information under åtminstone tre dygn. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) stod bakom kampanjen som ville uppmärksamma oss alla på vår hemberedskap om något krisartat sker.

Fokus på hur du kan förbereda dig för att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som du är van vid

Det oväntade kan komma att drabba oss alla. Vi vet inte när, men någon gång drar den värsta stormen på 100 eller 500 år in. Vi kan drabbas av att elen försvinner, under obestämd tid. Vid sådana händelser måste samhällets resurser först gå till de mest utsatta. Du och dina nära kommer behöva klara er själva en tid. Har du koll på hur du gör ? Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information. Hur ser din hemberedskap ut?

Spännande, viktig och intressant föreläsning - 72 timmar

En av veckans kvällar höll Ulf Mårtenström, Civilförsvarsförbundet och FRG en föreläsning på temat krisberedskap och hur vi alla kan förbereda oss för att klara grundläggande behov som mat, vatten, värme och information under åtminstone tre dygn.

Lyssna gärna på podden som spelades in inför föreläsningen där Ulf pratar hemberedskap.

Krisberedskapsveckan uppmärksammades runt om i kommunen och i landet

Olika aktiviteter ägde rum under hela veckan, både lokalt i Hallstahammar och i övriga landet. I Hallstahammar kickade vi igång lite i förväg, redan lördag den 6 maj. Då fanns medarbetare från kommunen på Hammartorget under Tillsammansdagen.

På biblioteket hakade man på med en temavecka och en bokcirkel där ämnet för diskussion var katastrof och överlevnad.

Som avslutning på veckan, fredag 12 maj kunde alla som ville träffa representanter från frivilliga resursgruppen (FRG) som stod utanför ICA Matkassen och delade ut broschyrer och svarade på frågor.

Anväde oss av sociala medier

Hallstahammars kommun uppmärksammade Krisberedskapsveckan i den officiella Facebookkanalen och på Instagram.

Läs också mer på webbplatserna:

Bild på hemberedskap vid elavbrott