Språk
Bibliotek / Det digitala bibl...

Det digitala biblioteket

Du vet väl om att du själv kan låna om, reservera och söka böcker i bibliotekets katalog hemifrån? Använd bibliotekets tjänster dygnet runt via din dator.

  • Bibliotekets katalog - i vår bibliotekskatalog kan du söka och reservera böcker hemifrån. Du kan även se dina nuvarande lån, reservationer och skulder, samt förlänga dina lån. (Logga in med de 11 första siffrorna i ditt lånekortsnummer.)

Om vi saknar en bok du vill låna kan du kolla om den finns på ett annat bibliotek.

  • Sök i andra bibliotekskataloger - i den här samkatalogen för biblioteken i Västmanland och Örebro län kan du se om en bok vi saknar finns på något av de andra biblioteken.
  • Libris - katalog för svenska högskole-, forsknings- och universitetsbibliotek
  • Internationella biblioteket - katalog för böcker på andra språk

Databaser och e-böcker

Vill du läsa tidningar och tidskrifter eller söka stipendier? Läsa en e-bok eller en ljudbok? Då kan du söka i våra databaser. En del av databaserna kommer du också åt hemifrån om du har ett lånekort på Hallstahammars bibliotek. 

Låna e-böcker och ljudböcker digitalt genom Hallstahammars bibliotek. På Elibs hemsida finns instruktioner hur man gör för att läsa e-böcker eller lyssna på strömmande ljudböcker. För att låna behöver du ett lånekort och pinkod. Skriv in de 11 första siffrorna i lånekortsnumret. (Hallstahammars bibliotek har en maxgräns på två e-böcker per vecka/låntagare, och ett tak för nedladdningar baserat på hela Västmanland. Taket nollställs varje månad, varför det i slutet av månaden kan vara stopp för nedladdning.) Testa även Elibs ljudboksapp Biblio (finns till både Iphone och Android). Elib

Stipendiefonder,  stiftelser  och andra bidragsgivare. För att söka i databasen och få information behöver du ett lånekort. Skriv in de 11 första siffrorna i lånekortsnumret. Global grant

Författarlexikon på svenska. Fakta om flera tusen skönlitterära författare från hela världen presenteras. Från klassiker till dagens bästsäljare. Skriv in de första 11 siffrorna i lånekortsnumret. Alex författarlexikon

Släktforskning

För dig som vill släktforska har vi en släktforskningsdator med ett antal databaser och släktforskningsprogram. Datorn är gratis att använda och kan bokas genom telefon eller genom att besöka biblioteket. Bibliotekspersonalen hjälper dig starta upp datorn men hjälper inte till med själva släktforskningen.

De släktforskningsdatabaser vi har är:

SVAR  - Kyrkböckernas originalsidor har scannats, indexerats för släktforskning och digitaliserats för Internetanvändning,

Arkiv Digital - Kyrkböcker har digitalfotograferats för Internet.

Utöver dessa finns även tillgång till ett antal register som Sveriges Befolkning 1980 och 1990, Vallonättlingar, Emigrantregister för Sverige samt Sveriges dödbok 1901-2013.