Språk
Bibliotek / Läsa på annat sätt

Läsa på annat sätt

Har du svårt att läsa en tryckt bok? Med talböcker kan du lyssna på böckerna istället.

En talbok är en tryckt bok som är inläst på mp3-skiva (DAISY). Med DAISY-formatet ryms böckerna oftast på en enda skiva som du kan bläddra, söka och sätta bokmärken i. DAISY-skivor kan du läsa med hjälp av dator, smartphone, mp3-spelare eller en speciell DAISY-spelare som du kan låna av oss på biblioteket.

Vi erbjuder även egen nedladdning, vilket innebär att du själv laddar ner dina böcker direkt i datorn. Läs mer om Egen nedladdning i menyn till vänster.

DAISY-skivor kan lånas av dig med:

  • Synskada
  • Läs- och skrivsvårigheter (till exempel dyslexi)
  • Rörelsehinder
  • Utvecklingsstörning
  • Afasi
  • Tillfälligt eller långvarigt läshandikapp

Vi kräver inga intyg för diagnoser.

För både barn och vuxna

På biblioteket har vi DAISY-böcker för både vuxna och barn. Saknar vi en bok som du är intresserad av att läsa kan vi istället ladda ner den från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Du kan själv söka i deras katalog via deras webbplats, men beställningen måste göras genom oss.

Att lyssna på DAISY

Om du vill lyssna på DAISY-böcker med hjälp av dator kan du ladda ner läsprogrammet AMIS via MTM:s webbplats. Där kan du även läsa mer om hur programmet och DAISY-böcker fungerar.

Vill du lyssna på böcker i mobilen finns det ett antal appar beroende på om du har en iphone eller en android-telefon. För senaste tipsen på appar finns mer information på MTM:s hemsida.

Även de flesta mp3-spelare kan läsa DAISY-skivor. Det viktiga är att det finns en så kallad resume-funktion som gör att spelaren startar boken på det stället du slutade lyssna förra gången. För att vara säker på att mp3-spelaren klarar DAISY-skivor kan du be att få provspela en skiva innan du köper spelaren.

DAISY-spelare

DAISY-skivor kan även spelas i speciella DAISY-spelare som du kan låna av oss på biblioteket. Vi har två olika typer av spelare: en stationär modell och en bärbar modell som är lite mindre. Lånetiden på spelarna är tre månader.

Få dina talböcker hemskickade

Har du svårt att ta dig till biblioteket kan vi skicka hem dina talböcker till dig. Du får då med en speciell adresslapp som gör att du kan skicka tillbaka böckerna kostnadsfritt, genom att lägga dem i närmaste postlåda.

Är du intresserad av talböcker eller har övriga frågor, kontakta oss.