Kultur för dig som är ung - Hallstahammars kommun

Språk
Kultur / Ung kultur

Kultur för dig som är ung

Det finns de som brinner för att skapa och arrangera kultur för unga. Dessa eldsjälar gör det möjligt att sprida kultur till alla åldrar.

En bättre idé är kommunens plattform för unga arrangörer och ungkultur.

En bättre idé

Har du en bättre idé? Vi hjälper unga arrangörer att förverkliga sina idéer. En bättre idé är Hallstahammars kommuns forum för unga arrangörer. Hos oss får en hjälp att komma igång, knyta kontakter med andra, eller bli inspirerad av andras arbete. Vi skriver också på Facebook och Twitter om ungt arrangörsskap och arrangörskap i allmänhet.

Undrar du något? Maila oss!

 

 

Under balkongen

Sedan år 1996 finns en grupp som träffas regelbundet för att de är intresserade av att det ska arrangeras kultur för andra ungdomar i kommunen. Med kultur menar de allt från musik, teater, dans och film, till utställningar och festivaler.

Gruppen heter Under balkongen och består av Hallstaungdomar som är mellan 15-25 år. Sedan starten år 1996 har gruppens medlemmar bytts ut många gånger, men viljan att se till att det händer roliga saker för unga finns kvar.

Arrangemang

Under balkongen bestämmer själva vad de vill göra, men de får stöd av och samarbetar med Hallstahammars kommun och med föreningen Hammarteatern.

Varje år är det nya saker på gång, men populära inslag som brukar återkomma är:

  • UKM - Ung Kultur Möts. Ger ungdomar mellan 13-20 år chans att visa upp vad de vill på scenen eller i utställning
  • UKN - Ung Kultur Natt. En härlig festkväll med lokala band, andra artister och prova-på-aktiviteter

Du kan läsa mer om Under balkongen på deras hemsida. Länk hittar du till höger på sidan 

Ung kultur i varje hörn

I kommunen finns även många andra föreningar för dig som är ung och vill utöva kultur.

  • I Eldsbodahuset finns musikföreningen Bruxlätet där olika band möts för att repa och spela in.
  • Även om Hammarteaterns verksamhet är fokuserad på teater, finns det ett antal replokaler för musik även där. Hammarteatern har stor ungdomsverksamhet.
  • Är du intresserad av dans finns Mälardalens Dansklubb i Linneagården i Kolbäck. Där kan man lära sig bugg och showdans och till och med tävla om man har lust.
  • I Folkets Park håller Shadowplayers Roll- och figurspelsförening till.De spelar alla typer av spel och alla åldrar är välkomna
  • I Hallstahammars musikskola kan du lära dig flera olika instrument och även spela i orkester.
  • Är du intresserad av att läsa böcker på din fritid? Då finns en läseklubb på biblioteket där ungdomar träffas regelbundet för att prata böcker och ha det trevligt.

Till höger finns länkar till några av dessa föreningar och aktivieteter om du vill veta mer eller kontakta föreningarna.