Språk

Bildgruppen Prisma firar 50 år med Fotofestival

2016-09-19 15:46

Fotofestival logotyp

Bildgruppen Prisma har under sina 50 år arbetat upp ett vida erkänt renommé som en av Sveriges främsta föreningar för amatörfotografer. För att uppmärksamma verksamheten och några av de fantastiska bilder som medlemmarna tagit genom åren arrangerar Prisma en fotofestival på Knytpunkten i Strömsholm den 8 oktober – med tre av Sveriges främsta fotografer som dragplåster. Fotofestivalen sker i samarbete med bl.a. Hallstahammars kommun.

Åtta gånger fler personer fotograferar regelbundet idag än för bara tio år sedan. Nästan hälften av jordens befolkning bidrar till ett bildflöde av 1,2 biljoner bilder per år, de flesta tagna med smartphones. Bara på fotodelnings-siten Instagram laddas 80 miljoner bilder upp dagligen. Så nog har fotograferandet sedan det sena 1800-talets lådkameror, via 1960-talets dyra systemkameror, genomgått en teknisk revolution som i grunden förändrat hur vi kommunicerar.

Vi träffade Lars Petersson, tidigare mångårig ordförande för Prisma och nu projektledare för fotofestivalen, för ett samtal om föreningens historia och framtid.

– Prisma bildades 1966 med en ambition att flytta fokus från allt teknisk till själva bilden. Vad som också vid denna tid var ganska unikt i Sverige var att vi i stor utsträckning verkade som ett kollektiv. Vi gjorde ofta gemensamma dokumentära fotoprojekt där själva tematiken lyftes fram, aldrig enskilda fotografer, vilket gör att många kan känna sig delaktiga. Prisma fortsätter att göra årliga utställningar, till dags dato har vi gjort 39 stycken, och den sociala aspekten är fortsatt väldigt viktig. Vi har medlemsträffar varje måndag där vi visar bilder och utbyter erfarenheter. Ibland har vi föredragshållare som berättar om något intressant, berättar Lars Petersson.

Vilka är det som blir medlemmar i Prisma?

–  Det finns ett stort intresse från fotointresserade att få tips hur man kan ta bättre bilder, och i Prisma har vi medlemmar med olika intressen. Vi har allt från de som mest intresserar sig mest för porträttfoto – för att kunna ta bättre familjebilder, till naturfotografer, resefotografer, konstfotografer och dokumentärfotografer. Det är numera vanligt att intresset för fotografering går via en mobilkamera, men att man vill kunna ta bättre bilder och då köper en systemkamera. Fotografering är för många en individuell aktivitet, men vi märker att många uppskattar den sociala dimensionen som det innebär att vara medlem i Prisma. Kör man fast i någon aspekt av fotograferandet har vi medlemmar med massvis av kunskap och erfarenhet – och vilja att dela med sig, berättar Lars entusiastiskt.

Varför har ni valt att göra just en fotofestival för att uppmärksamma ert jubileum? 

– Under året har vi även haft kursverksamhet, en jubileumsutställning på Westerqwarn och ett internt firande, men vi kände att vi även ville göra något mer offentligt, som förutom att ge ett mervärde för våra medlemmar, är en bra chans för oss att synliggöra bildgruppen Prisma. Därför växte idén om en fotofestival fram, berättar Lars.

Tre av Sveriges främsta fotografer till Knytpunkten, Strömholm

Under Prismas fotofestival på Knytpunkten den 8 oktober kommer tre av Sveriges främsta fotografer att visa bilder och hålla föredrag. De representerar tre helt olika bildstilar formspråk och motivområden.

Bild på fotografen Maja Kristin Nylander, en av fotograferna som kommer till FotofestivalMaja Kristin Nylander är fotografen som i sina försök att förstå världen skapat en helt egen bildvärld. Den kan vara drömsk och sagolik men också politisk och ifrågasättande som i aktuella ”Vi är romer” eller ”Syskon”. Vi får möta bilder från hennes självbiografiska serier och höra henne berätta om varför och hur hon skapar sina bilder och även hur hon blandar olika fotografiska tekniker för att uppnå den känsla i bilden som hon eftersträvar. Verkar i Göteborg men har sina rötter i Kolbäckstrakten.

 Bild på Fotografen Anders Petersen som föreläser på Fotofestival i Strömsholm den 8 oktoberAnders Petersen är kanske Sveriges internationellt mest kända fotograf idag. Dokumentärfotograf med stort fokus på människor och miljöer bortom de glättiga fasaderna. Anders förvaltar bildspråket från vännen Christer Strömholm och fotograferar nästan uteslutande i svartvitt. Är en fascinerande föreläsare som tar dig med på en resa mycket nära sina motiv. Anders är författare till  en mängd böcker.

  Bild på Anders Geidemark, en av Sveriges mest välrenommerade naturfotograferAnders Geidemark är en av Sveriges mest välrenommerade naturfotografer. Anders är författare till flera böcker, fantastiska bildspel, grafisk formgivare, föreläsare, fotolärare och redaktör för tidskriften Natur & Foto. En naturfotograf som verkat i 40 år. I hans föreläsning möter vi bilder och berättelser från alla dessa år. Anders är dessutom bosatt i Hallstahammar.

Under dagen kommer det också att bli boksignering och utställningar, där bilder från Prismas medlemmar kommer att visas. Dessa utställningar kan ses på tre platser: Knytpunkten, Strömsholm; Galleri Westerqwarn, Mölntorp och Restaurang Gula hästen, Strömsholm. För alla som köpt festivalpass finns även möjlighet att under söndagen följa med på en praktisk fotopromenad i Strömsholms naturreservat under ledning av Anders Geidemark.


Mer information

Köp biljett till Fotofestivalen
Läs hela programmet
Bildgruppen Prisma