Språk

Detta händer i kulturhuset

2017-10-18 14:43

Här hittar du kulturhusets höst- och vinterprogram 2017. Det finns också att hämta i biblioteket för dig som vill ha ett program att bläddra i.

FÖR BARN OCH UNGA

Pysseltisdag
För alla skaparsugna barn och unga plockar vi på tisdageftermiddagar
fram olika pysselmaterial.
Varje tisdag klockan 14-17 i Regnbågen.

Filmklubb
Är du en riktig filmälskare sedan barnsben eller är du nyfiken på vad filmernas värld har att erbjuda? I filmklubben ser vi filmer från alla genrer. Passar alla från 10 år och uppåt. Ingen föranmälan behövs.
PS. Önskas filmklubb med äldre åldersgräns går det att ordna. Prata med Clara på kulturhuset.
Torsdagar jämna veckor klockan 15-19 i Spellabbet.

Word wizards
Skriv- och berättarverkstad för dig som är cirka 9-12 år.
Torsdagar udda veckor klockan 15.30 i Kulturlabbet

Brädspelseftermiddagar
Ta med dina kompisar och ditt roligaste brädspel, eller låna ett spel av oss. Det kan vara allt från taktik, storytelling, rollspel eller bara klassisk frågesport och charader. Passar dig som är 8 år och uppåt. Ingen föranmälan behövs.
Varje fredag klockan 14-17.

Läseklubb
För alla som är 9-13 år och vill ha tips på bra böcker, eller tipsa själv. Ta gärna med en bok du vill prata om! Ingen föranmälan behövs.
Varannan torsdag: 5/10, 19/10, 2/11, 16/11, 30/11, 14/12, kl. 16

After school
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag sker det alltid något efter skoltid för dig som är ung. Vissa grejer är fasta - som pysseltisdagarna och filmklubben - men andra dagar händer det olika saker. Du får själv vara med och önska aktiviteter till after school. Håll koll på vårt Snapchatkonto, kulturhushallst, och Instagramkonto, kulturhusethallsta.

Alla kan vara med på DIY
Slöjdworkshops för ungdomar 13-20 år (som går minst i årskurs 7) på fritidsgården.
Oro/Gemensamhetskrona/Takkrona
Deltagarna tillverkar delar till en takkrona i olika hant- verkstekniker, material, färger och former som sätts ihop till en helhet i en stor metallring som kan hängas från taket. Takkronan kommer att innehålla symboler, viktiga ord, utsmyckningsdetaljer med mera.
Onsdag 4/10  kl. 17-20
Sashiko, Kumohimo och Nålbrev
Den här kvällen tillverkar vi ett eget nåletui som blir utrustat med några nålar, en egenkomponerad lagningslapp till att sätta på ett trasigt klädesplagg och en praktisk nyckelhållare. Onsdag 15/11 kl. 17-20

Höstlovsaktiviteter
Balettkurs, filmklubb, trollstavstillverkning med mera - på höstlovet händer en mängd aktiviteter för barn och unga i kulturhuset. Läs mer här.

HBTQ-gruppen
Homosexuell, bisexuell, transperson, queer, pansexuell, intergender ....
Välkommen du som är ungdom på HBTQ-gruppens träffar varannan torsdag hela hösten.
Torsdagar jämna veckor kl. 17-19

Keep calm and have fika
Fikakväll med coacherna för dig i gymnasieåldern som är tjej och/eller trans-
person.
Torsdagar vecka 40, 44, 48 kl. 19.30-21

FÖR VUXNA

Bokcirkel med fika
Du väljer själv om du vill delta på ett eller flera av tillfällena, varje tillfälle är separat och har ett individuellt tema. Du väljer själv vilken bok du vill prata om. Det krävs ingen föranmälan. Vi träffas alltid klockan 17-18.
Torsdag 28 september: Romantik
Torsdag 26 oktober: Kultur och verklighet i andra länder
Torsdag 16 november: Biografier
Torsdag 14 december: Nobelpristagare

IT drop-in på biblioteket
Vi hjälper dig med enklare frågor och problem när det
gäller dator, surfplatta eller mobiltelefon.
Torsdag 12/10, 9/11, 7/12 kl.14-16

LÖRDAGAR PÅ KULTURHUSET

Varje lördag, klockan 11.30 om inte annat anges, händer något särskilt i kulturhuset.
7/10: Sagostund för barn från ca 3 år.
14/10:  Bokstavsjakt för barn ca 4-9 år och medföljande vuxna.
21/10 kl. 13-15: Dansa tillsammans. Alla är välkomna att ta med musik och visa sin dans samt lära ut den till oss andra. Mälardalens dansklubb kommer och lär oss linedance under dagen. Det bjuds på fika.
28/10:  Slöjdworkshop för dig som är 6-13 år. Tillsammans med slöjdpedagoger får du testa på tovning i tesil i regnbågens alla färger. Vi tillverkar en nyckelhållare och fina smycken.
11/11:  Sagostund för barn från ca 3 år.
18/11: Slöjdworkshop för dig som är 6-13 år. Vi gör enkla finurliga textiltryck att sätta ihop till en gemensam lång girlang
25/11: Teater Bambino spelar Bu och Bä på kalashumör för barn 2-5 år. Biljetter kostar 50:- och kan förbokas hos biblioteket: 0220-24110.
2/12:  Pepparkakshustävling. Kulturhuset står för färdigmonterade pepparkakshus och allt möjligt att dekorera med. Efteråt gör vi en utställning med alla hus så att besökarna får rösta på det de gillar bäst. Begränsat antal hus finns, så anmäl ditt lag till anna.johansson2@hallstahammar.se.
9/12:  Slöjdworkshop för dig som är 6-13 år.  I olika material och tekniker tillverkas stjärnor som passar som vinterdekoration.
16/12:  Klä kulturhusets julgran! Vi tillverkar pyssel på plats och klär kulturhusgranen tillsammans.
23/12:  Julpyssel och rimstuga. Vi hjälper dig med julklappsrimmen.
MUSIK

Musikcafé med Kulturskolans elever och lärare
Kulturskoleelever visar upp vad de lärt sig under terminen.
Måndag 20/11-torsdag 23/11 kl. 18.30 i Perspektivet

Play Along! with Ale Möller
Workshop kl 12-15: Ale Möller spelar alla instrument, i alla stilar och med musiker från alla världens delar - förbered en låt, ensam eller med en vän eller två, och ta chansen att spela med en av Sveriges mesta musiker och hans lyhörda medmusikanter! Du som inte vill delta aktivt är varmt välkommen att lyssna.  
Konsert kl 17-18 Entré: 200 kr/scenpass 150 kr/60 kr skolungdom; fri entré för dig som deltagit med låt i dagens workshop.
Lördag 20/1

UTSTÄLLNINGAR

Bibliotekets utställningsyta

Akvareller av Gunvor Kuha
Hallstahammars Konstförening presenterar en utställning och workshops med akvarellmålaren Gunvor Kuha.
17/9-6/10

Kul ihop
Bildgruppen Prismas höstutställning skildrar Hallstahammars föreningsliv.
16/10-3/11.

Hans Lifs måleri och teckningar
Hallstahammars Konstförening presenterar en utställning med Stockholmskonstnären Hans Lif. Vernissage 19/11 kl. 15-17.
19/11-8/12.

Jazz Street Tango
En fotografisk utställning av Lars of Sweden (Lars Hedberg) och Ingemar Johansson som har sin utgångspunkt i gatans värld. Känslor och stämningar tar sig olika uttryck. En bildresa med rötter långt bakåt i tiden.
11/12 – 17/1 med föreläsning 13/1 klockan 13.

Naturfotografiska

Mats Andersson: Nature Diary
Mats Andersson är art director, fotograf och projektledare och har under de senaste tio åren gjort sig välkänd med sin mycket personliga stil där han låter naturfoto närma sig konstfoto. 2016 blev han ”Årets nordiska naturfotograf” i Nordic Nature Photo Contest. Samma år vann han även kategorin svartvitt i ”Wildlife Photographer of the Year”, världens mest prestigefyllda tävling för naturfotografer.
I Nature Diary kan flera av hans prisbelönta bilder skådas.
2 september - 18 november

Orsolya och Erlend Haarberg: Laponia - Storslagen stillhet
Det äkta paret Orsolya och Erlend Haarberg från Norge har jobbat tillsammans sedan 2005. De har nått oerhörd framgång med ett antal projekt, som bland annat presenterats stort i National Geographic Magazine. Hösten 2017 kommer de ut med sin nya bok, resultatet av fyra års hårt arbete i det svenska Världsarvet Laponia.
Vi på Naturfotografiska är mycket stolta över att som första galleri kunna visa upp detta projekt. Valda delar av Haarbergs utställningar ”Island – kontrasternas land” och ”Levande fjäll” kommer också att rymmas i galleriet.
25 november - 20 januari

FÖRELÄSNINGAR

Föreläsningsserien - ett samarbete mellan biblioteket, föreningar och studieförbund

Torsdag 28 september 19.00: Det finns något bortom bergen
Ett program i ord och toner om Dan Andersson med biskop emeritus Claes Bertil Ytterberg och Rönnbystämmorna under ledning av Jan-Erik Eklund.
Kvällens värd: Sensus

Torsdag 12 oktober 19.00: Finlands väg till självständighet
Seppo Remes föreläser om perioden i slutet på 1800-talet när förryskningen var som starkast i Finland. Hör honom berätta om allt ifrån mordet på generalguvernör Bobrikoff till det finska vinterkriget.
Kvällens värd: Studiefrämjandet

Torsdag 26 oktober 19.00: Båt 370 - Döden på Medelhavet
Mattias Beijmo och Annah Björk berättar om upplevelserna som ledde till att de skrev Båt 370, ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser.
Kvällens värd: ABF

Torsdag 9 november 19.00: Folkhemmet Hallstahammar
Tillsammans med historikern Rebecka Svensson som driver folkhemsturen tittar vi denna kväll närmare på folkhemmets Hallstahammar och de idéer om en modernare, ljusare och mer rättvis värld som låg till grund för det ”nya” Hallstahammar som började ta form från 1940-talet och framåt.
Kvällens värd: Svedvi-Berg hembygdsförening


Engagerad vuxen

Hur pratar jag om sex och relationer med mitt barn eller ungdom?
Samhället är fullt av sexuella budskap, från film, internet och på sociala medier. Vi vuxna signalerar olika saker och barnen och ungdomarna befinner sig mitt i allt. över 90% av alla som slutar årskurs 9 har någon gång tittat på porr. Det är viktigt att det finns trygga och kunniga vuxna som kan prata om sex och relationer på ett nyanserat och bra sätt.
Den här kvällen bjuder Barn- och ungdomscoachen Annelie Salminen på en informationsspäckad föreläsning med många tips och råd kring hur du kan prata med ditt barn eller ungdom om kropp, sex, relationer, kärlek och identitet.
18 oktober kl 19-20.30

Sociala medier och internet – hur hänger jag med i mitt barns värld?
Världen är stor, och den ryms bakom en skärm i fickan. När barnen utforskar den, vem finns där för att vägleda och sortera i upplevelserna? Möjligheterna är oändliga, men det finns också risker. Vad är det vi är rädda för ska hända? Vad upplever de unga på internet? Hur fungerar de sociala medierna, egentligen?
Den här kvällen bjuder Barn- och ungdomscoacherna på en samtalskväll med många tips och råd kring de senaste trenderna och hur du kan prata med ditt barn eller ungdom om vad som händer på internet.
15 november kl 19-20.30

Att idrotta i ”garderoben” och komma ut i ett omklädningsrum!
Välkommen till en föreläsning och ett samtal med Christoffer Smitz och Linus Berg om hur idrotten, föreningslivet och andra mötesplatser för ungdomar kan bli mer inkluderande. Personliga erfarenheter blandas med kunskap och konkreta idéer för ökad öppenhet.
Föreläsningen arrangeras i samverkan mellan Västmanlands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna och Hallstahammars kommun.
7/12 kl 19.15


Lokaler
Danslabbet – danssalen, finns på övre plan.
Kulturlabbet – salen på källarplan där till exempel orkesterövningarna sker.
Medialabbet – studio för foto och film, finns på källarplan.
Perspektivet – stora lokalen på övre plan som är fritidsgård på kvällarna.
Regnbågen – bibliotekets barn- och ungdomsavdelning, finns på entréplan.