Språk

Från Luossa till Medelhavet i höstens föreläsningsserie

2017-10-04 10:54

Dan Anderssons liv och visor, Finlands självständighet, folkhemmet Hallstahammar och döden på Medelhavet - höstens föreläsningar på biblioteket har en ovanligt spännande bredd.

Bibliotekets föreläsningsserie är ett samarbete med föreningar och studieförbund.
Föreläsningarna sker alltid en torsdag klockan 19, en trappa upp i Kulturhuset. Fri entré.

28 september 19.00: Det finns något bortom bergen
Ett program i ord och toner om Dan Andersson med biskop emeritus Claes Bertil Ytterberg och Rönnbystämmorna under ledning av Jan-Erik Eklund.
Kvällens värd: Sensus

12 oktober 19.00: Finlands väg till självständighet
Seppo Remes föreläser om perioden i slutet på 1800-talet när förryskningen var som starkast i Finland. Hör honom berätta om allt ifrån mordet på generalguvernör Bobrikoff till det finska vinterkriget.
Kvällens värd: Studiefrämjandet

26 oktober 19.00: Båt 370 - Döden på Medelhavet
Mattias Beijmo och Annah Björk berättar om upplevelserna som ledde till att de skrev Båt 370, ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser.
Kom kustbevakningen? Det är sjuåriga Lamis sista ord innan hon försvinner i vågorna på Egeiska havet.
När solen går upp ligger livlösa kroppar på turiststranden. På en klippa i havet står tolv unga män som lyckats simma i land.
Det är den 5 januari 2016 och svenska politiker pratar om flyktingpaus. EU gör överenskommelser med Turkiet för att hindra människor att fly in i unionen medan den maffiastyrda flyktingsmugglingen omsätter miljardbelopp. President Erdogan fängslar kritiska journalister i ett land som alltmer liknar en diktatur.
Författarnas personliga resa mot sanningen är en icke-fiktiv thriller om ett massmord med politiska förtecken.
Kvällens värd: ABF

9 november 19.00: Folkhemmet Hallstahammar
Tillsammans med historikern Rebecka Svensson som driver folkhemsturen tittar vi denna kväll närmare på folkhemmets Hallstahammar och de idéer om en modernare, ljusare och mer rättvis värld som låg till grund för det ”nya” Hallstahammar som började ta form från 1940-talet och fram. Hur nytt var det ”nya” och vad har man för nytta av det idag?
Kvällens värd: Svedvi-Berg hembygdsförening