Språk
Turism / Pärlor i vår närhet

Pärlor i vår närhet

I närheten av Hallstahammars kommun finns andra guldkorn som vi gärna vill tipsa om. Vill du ha ännu fler tips? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Arboga stadskärna (Arboga)

Arboga, med Västerlånggatan, finns mycket att se och göra. Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Eller varför inte bara strosa runt i den vackra stadskärnan som är klassad som riksintresse. Till exempel på Västerlånggatan som är Arbogas äldsta gata med bevarade stenhus och trähus.  

Läs mer om Arboga stadskärna
 

Bil- och teknikhistoriska (Köping)

Upplev arvet efter några av våra mest kända bilhistoriker och vandra bland legendariska märken så som Bugatti, Voisin och Panhard-Levassor. Här finner du även odödliga klassiker som Cadillac, Bentley och Rolls-Royce.

Läs mer om museet
 

Engelsbergs bruk (Fagersta)

På Engelsbergs bruk är byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen bevarade. Vattenhjul, kross, blåsmaskin och hamrar fungerar fortfarande och det gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Engelsbergsbruk finns, sedan 1993, på UNESCO´s lista över värlsdarv.

Läs mer om Engelsbergsbruk
 

Kokpunkten Actionbad (Västerås)

Sveriges häftigaste och första action­bad finns i Västerås. Action­badet innehåller en rad unika och häftiga attraktioner. Totalt består badet av mer än en halv kilometer rutschkanor i en miljö som tack vare digital projiceringsteknik ständigt för­ändras. Allt förlagt över åtta våningar i det snart 100 år gamla ångkraftver­ket i Västerås. Så på med badkläderna och utmana syskon, kompisar och föräldrar i double racer. Är du över 18 så är tipset att njuta i relaxavdelningen.

Läs mer om Kokpunkten Actionbad
 

Kolarbyn (Skinnskatteberg)

Kolarbyn kallas för Sveriges mest primitiva vandrarhem. Här förenas tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser bara ett par timmar från storstadens myller. Under säsongen erbjuds olika guidade turer och evenemang i Kolarbyn, bl.a. viltskådning och familjeäventyr.

Läs mer om Kolarbyn
 

Kungsbyn (Västerås)

En slauhall som nu även öppnar Sveriges nyaste djurpark med getter, vildsvin samt ett vilthäng med hjort och älg som besökaren får åka igenom med traktor och vagn och på det viset få en möjlighet att bl.a. se älgarna Emil och Astrid på nära håll. Följ med på en av de dagliga turerna i vilthägnet.  

Läs mer om Kungsbyn
 

Kungsörsleden (Kungsör)

Vandra Kungsörsleden, en 25 km lång led genom strandängar, ekhagar och skogar. Man kan gå etapper eller hela. Utgår från Kungsudden. Folder om vandringsleden finns att beställa via turistinformationen på Kungsörs hemsida.

Beställ folder om Kungsörsleden
 

Sala Silvergruva (Sala)

I Sala silvergruva kan du gå ner i de gamla gruvgångarna och uppleva storslagna bergrum eller låta dig förföras av ljuva toner. Många evenemang händer i och runt gruvan under hela året.

Köp din biljett till Sala silvergruva direkt hos oss på Turistbyrån.

Läs mer om Sala silvergruva
 

Skultuna Messingsbruk (Skultuna)

Skultuna Messingsbruk är ett av Sveriges och Västmnalands mest besökta turistmål. Vackert beläget på samma ställe sedan 400 år, i dalgången längs Svartån. Här finner du fabrikspriser på ett tjugotal olika kvalitetsmärken innom glas och porslin, hemtextil och smycken.

Läs mer om Skultuna Messingsbruk