Näringslivet på våra tre orter - Hallstahammars kommun

Språk
Näringsliv / Näringslivet på v...

Näringslivet på våra tre orter

Hallstahammar – från brukssamhälle till industriort

Gjuteri i Hallstahammar

Hallstahammar är det största samhället i kommunen med över 11 000 invånare. Förr i tiden var Hallsta (som vi säger till vardags) en utpräglad bruksort där i stort sett alla jobbade på antingen Bruket, Bulten eller Kanthal. I Hallsta är vi stolta över vår historia, inte minst därför att vi lämnat identiteten som bruksort kvar på andra sidan sekelskiftet och idag är en modern småstad. Vårt samhälle präglas av många små företag och har ett litet men bra utbud av affärer från lokala entreprenörer. Allt som du behöver för vardagen finns i centrum.

Inom en radie på 15 mil når man hela Stockholm-Mälarregionen. Det tar dock bara 20 minuter att nå två hamnar och en flygplats. Från Hallstahammars kommun är det korta avstånd till viktiga städer och flygplatser, vilket gör det enkelt för företagen att ha kontakt med kunder både nationellt och internationellt.

Våra tre största arbetsgivare i kommunen finns i Hallstahammar. Kanthal - Part of Sandvik Group är vår största privata arbetsgivare i kommunen med 350 anställda. I Hallstahammar finns ledningen för Sandviks produktområde Wire and Heating Technology, en större del av produktområdets forskning och utveckling samt de största tillverkande enheterna. Produktområdet är idag världsledande tillverkare av rostfri tråd samt metalliska och keramiska högteknologiska värmebeständiga material. Dessa används bl.a. för svetsning, medicinska applikationer, elektrisk uppvärmning av hushållsapparater och industriugnar.

Bulten Hallstahammar AB är kommunens näst största privata arbetsgivare med 220 anställda och är en av de största leverantörerna av fästelement till den europeiska fordonsindustrin. Produkterbjudandet sträcker sig från kundspecifika standardprodukter till kundanpassade specialfästelement och omfattar också teknisk utveckling, linefeeding, logistik-, material- och produktionskunnande.

TPC Components är vår fjärde största privata arbetsgivare i kommunen med ca 80 anställda. TPC Components är ett av Europas ledande precisionsgjuterier. De levererar monteringsfärdiga komponenter till fordons-, livsmedels-, gasturbin-, och maskinindustri.

Kolbäck – handels- och industriföretag

Bild på Kolbäcks station

Mitt i kommunen ligger Kolbäck precis där Kolbäcksån kröker sig. I dag bor knappt 3 000 invånare i samhället.  Från början var Kolbäck ett skjutsställe med gästgiveri och tingsplats för Snevringe härad. Här utkämpades det historiska slaget vid Herrevad år 1251, då Birger Jarl befäste sin makt över mellersta Sverige och därefter kunde grundlägga Stockholm.

I samband med att Strömsholms kanal färdigställdes, blev Kolbäck en omlastningsstation för varor som fördes från norra Bergslagen med båt och jordbruksprodukter från kringliggande byar för vidare transport med båt via Borgåsund ut i Mälaren till Stockholm.

Under 1800-talets sista decennier utvecklades Kolbäck till ett stationssamhälle. Alltjämt är stationshuset ortens självklara mittpunkt. Där passerar även den gamla landsvägen Köping-Västerås, E 18:s föregångare och samtidigt samhällets affärsgata.

I dag drar handels- och industriföretag nytta av det utmärkta kommunikationsläget med E18 och järnvägsförbindelser.

Det är ett gemytligt litet samhälle där skolan, affären och järnvägsstationen finns  i närheten till allt samtidigt som du på några få kliv befinner dig ute på vackra landsbygden. Här har av tradition alltid funnits många småföretagare och ett stort föreningsliv.

Intra Mölntorp är kommunens femte största privata arbetsgivare och största arbetsgivaren i Kolbäck med ca 70 anställda. De är kända för sin högkvalitativa design och produkter i rostfritt stål, bland annat diskbänkar. Andra största privata arbetsgivare i Kolbäck med ca 50 anställda är Backer Calesco som designar och skapar skräddarsydda värmelösningar.

Strömsholm – ridsportens Mecka

Bild på hästar som tävlar på Grand National i Strömsholm

Strömsholm ligger längst söderut och har knappt 1300 invånare. Många känner till Strömsholms slott och sant är att trakterna har historiska anor där hästar och ridning stått i centrum i flera hundra år. Idag är regionen starkt expanderande och något av ridsportens eget Mecka med nationell ridskola, ridsportens hus och ett av Europas modernaste djursjukhus.

Tredje största privata arbetsgivaren i kommunen, med 100 anställda, finns i Strömsholm och heter Evedensia Smådjur AB. Evidensia är Europas kvalitetsledande kedja för djursjukvård.

Andra största arbetsgivare är Ridskolan Strömsholm med 45 anställda. Strömsholm har en långvarig utbildningstradition inom svensk ridsport och vardagen här fylls av utbildning, sport, forskning, tävlingar, föreläsningar, clinics och möten mellan människor och hästar.

Strömsholm är platsen för Svenska Ridsportförbundets utbildningsanläggning och platsen där de utbildar människor som i sin tur ska utbilda hästar och människor. Här ges utbildningar för ridlärare, ridinstruktörer, brukshästkuskar, hovslagare, hästskötare, talangfulla och elitsatsande ryttare på flera nivåer. Spetskompetens inom hoppning, dressyr och brukshästkörning är viktiga, liksom inom pedagogik, hästhållning, anläggningsdrift, ledarskap och forskning.

Ridskolan Strömsholm är tillsammans med Flyinge och Wången en av Hästnaringens Riksanläggningar. Tillsammans har de ett gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.