Språk

Ett år med seniorglädje

2017-02-17 12:23

Snart har det gått ett år sedan Marie Eriksson och Sanna Fredriksson startade upp Seniorglädje. Tanken var nå ut till och att erbjuda pensionärer aktiviteter, helt enkelt en lite roligare vardag och succén är nu ett faktum. Seniorglädje har blivit välkänt och antalet besökare ökar ständigt.

Balansträning lockar många deltagare.

Gympa, bingo, skrivarcafé, allsång, körsång, utflykt eller kanske fika. Seniorglädje ordnar bara roliga aktiviteter för pensionärer. Seniorglädje består av Sanna Fredriksson och Marie Eriksson som arbetar som aktivitetshandledare. De kan båda konstatera att det hänt en del på ett år.

– Jag började jobba i februari 2016 så jag kan inte blicka tillbaka till hur det var innan, men det har hänt väldigt mycket, och vi gör väldigt mycket och vi får mycket fin respons på allt vi gör. Tanken i början var att nå ut och göra reklam för våra evenemang. Och det har vi verkligen gjort. Det har spridit sig jätte mycket och folk har hört talas om Seniorglädje, säger Marie Eriksson.

Aktiv marknadsföring

Sanna och Marie har arbetat aktivt med att nå ut med information om att de finns och vad de har att erbjuda.

– För att synliggöra Seniorglädje har vi varit med på Tillsammansdagen, Kolbäcks Kolifej, vi har haft två egna torgdagar, två i Hallstahammar och en i Kolbäck, vi har besökt alla pensionärsföreningar, vi har stått utanför ICA och lämnat ut blad, vi har varit till vattengymnastiken och berättat om vår verksamhet för flera grupper, vi har haft vår rollup uppe på affärer, har varit med i tidningar Tv och radio och berättat och så är vår Facebook grupp ett bra sätt att nå ut, för även om inte alla i vår målgrupp finns på Facebook så finns deras barn och barnbarn där och kan tipsa om oss, säger Sanna Fredriksson.

 – Och kanske bästa reklamen är att folk går på våra aktiviteter och deltagarna är nöjda och berättar i sin tur för sina bekanta. Så blir vi fler och fler på aktiviteterna, tillägger Marie Eriksson. 

Bra kontakt med föreningar

Sanna Fredriksson har arbetat flera år i kommunen bland annat som aktivitetsledare och med uppsökande verksamhet. Hon känner att det finns stort intresse för deras aktiviteter de har fått bra kontakt med pensionärsföreningarna.

– Vi har fått en bra relation med Pensionärsföreningarna och andra också. Vi får ofta samtal från föreningar som vill att vi ska berätta om vår verksamhet eller hålla ett prova på pass i balansträning. Och det gör vi gärna, säger Sanna.

Vill nå ut till de som är ensamma

En viktigt grupp som Marie och Sanna gärna vill nå ut till är de som inte är med i någon förening och känner sig ensamma.

– Ibland ringer de från vårdcentralen om de har någon som skulle behöva lite extra stöttning från oss. I och med att jag även jobbar med uppsökande verksamhet så träffar jag många som kanske inte är föreningsaktiva och då kan jag informera om vår verksamhet. Vi vill ju verkligen nå ut till de som är ensamma, säger Sanna.

Glädjerock - Kör med drag i.

Populära aktiviteter

Populäraste aktiviteten tycker både Marie och Sanna har varit Balansträningen.

– Det har ju varit uppmärksammat att det är så bra med balansträning. I början var det små grupper på 8-9 personer, men nu på sista träningen var vi 44 stycken, säger Marie.

Andra populära aktiviteter har varit allsång, gemensamma promenader, caféer och den nybildade kören.

– Vi har ju kört igång en kör nu, Glädjerock. Namnet fick deltagarna själva rösta fram och den känns rätt. Det är roligt och så är det lite drag i, säger Marie och skrattar.

 

Läs mer om Seniorglädjes aktiviteter för våren 2017 här.