Språk

Seniormässa med livskvalité som tema

2015-11-11 08:19

Vimmel på seniormässan
På Seniormässan finns något för alla att upptäcka

Lördagen den 14 november 2015 går årets seniormässa av stapeln i Folkets hus i Hallstahammar. Mässan riktar sig till aktiva kvinnor och män i mogen ålder och har livskvalitet för äldre som tema. Mässan riktar sig till personer 55 + och syftar till att sprida kunskap och informera om seniorers livsvillkor.

Mässan slår upp dörrarna klockan 10:00 och stänger klockan 15:00 och det är fri entré.
– Det kommer bli en rolig dag, full med aktivitet och gemenskap, säger Jari Heikkinen från Hallstahammars kommun som är ansvarig för mässan.
Blandat och intressant innehåll

Omkring 50 lokala utställare kommer att finnas på plats. Det kommer att bjudas på ett blandat innehåll av intressanta seminarier, god underhållning och mingel.
– Seminarierna handlar om allt från juridik, arvsfrågor och delad lagfart till hur du som äldre kan kommunicerar i digitala kanaler. Allt ytterst relevant för målgruppen, säger Jari Heikkinen.
Utifrån temat livskvalitet kommer det även att finnas en rad olika välmåendestationer där olika aspekter av hälsa och livskvalitet visas upp och besökaren bjuds in att prova på.

Taktil stimulering

Ett ämne som kommer att tas upp under dagen är taktil stimulering, eller taktil massage. Taktil betyder beröring och avser hela känselsinnet. I det taktila sinnet finns receptorer för beröring, tryck, vibrationer, smärta, kyla och värme. Enligt företrädarna kan den taktila massagen ge smärtlindring, avslappning och välbefinnande genom att stimulera utsöndring av hormonet oxytocin.
– Genom att medvetet och strukturerat beröra huden aktiveras flera av dessa receptorer som skickar signaler till hjärnan. Och effekterna låter inte vänta på sig. Jag har sett med egna ögon hur nöjda personer som fått taktil massage blivit, säger Monika Selin, områdeschef äldreomsorgen.

Uppskattad mässa för andra gången

Det är andra gången som Seniormässan arrangeras i det här storskaliga formatet. Mässan är ett samarbete mellan Hallstahammars kommun och pensionärsföreningarna PRO, SKPF och Seniorer i tiden.
– Förra mässan var mycket uppskattad, därför vill vi fortsätta att genomföra Seniormässan i den här formen. Och förhoppningsvis göra den ännu bättre i år, säger Jari Heikkinen.

Seminarier under dagen:

  • Aktiv och självständig hela livet Säker Senior
  • Kommunikation och service i digitala kanaler, webbredaktör Magnus Tannergren, Hallstahammars kommun
  • Juridik, Arvsfrågor & Delad lagfart, Swedbank
  • Försök inte lura mig, SPF Seniorerna Västmanland
  • Välmåendestationer: På temat livskvalitet bjuds du som besökare in till att uppleva en rad olika välmåendestationer där olika aspekter av hälsa och livskvalitet visas upp