Språk

Visa omtanke, civilkurage och sunt förnuft i värmen - här finns tips!

2018-07-18 07:24

Att det är värmebölja och torka i Sverige den här sommaren har inte undgått någon. Förmaningar, förbud, uppmaningar, råd och regler duggar tätt på webbsidor, sociala medier, i tidningar och tv - och här kommer även tips från Hallstahammars kommun.

Håll koll på din granne och medmänniska i värmen

Allmänna råd om att söka skugga och svalka sig - samt viktigast av allt få i sig vätska skriver vi om här på vår webbplats.

Det vi vill trycka extra på är att du som granne och medmänniska kan hålla lite koll på de du har i din närhet, och då kanske inte bara dina egna familjemedlemmar. Särskilt utsatta kan äldre personer som bor ensamma, utan vare sig hemtjänst eller släktingar i närheten, vara. Ta dig gärna tid att knacka på hos din granne, fråga hur hen mår och kanske erbjuda ett glas vatten eller saft.

Tipsa kanske om att:

 • sova med petflaska fylld med kallvatten i sängen,
 • blöta håret innan man lägger sig,
 • spraya kroppen med vatten från blomspruta samtidigt som man har en golvfläkt vid fotändan av sängen,
 • lägga handdukar i frysen för att sedan ta fram och svalka sig med,
 • hänga fuktigt lakan framför öppet fönster,
 • stoppa en kylklamp i fickan.

 

Skantzöbadet har öppet veckans alla dagar

Skantzöbadet har öppet alla dagar från klockan 10.00. Du får bada till klockan 18.30 och själva badet stänger 19.00. Tisdagar och torsdagar är badet öppet för motionssimning (för vuxna) från klockan 07.30. Skantzöbadet har ingen åldersgräns men en lämplig ålder för barn att komma och bada utan målsman är 12 år, och att de är simkunniga.

Ta ett dopp i Mälaren vid Sotebo - men tänk på hur du parkerar bilen vid badplatsen

Hallstahammars kommun ansvarar även för Sotebos badplats i Borgåsund. Vattenprover tas regelbundet och resultatet publiceras på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. De senaste provsvaren från den 3 juli visar att badvattenkvaliteten är god. Nästa provtagningstillfälle kommer vara under vecka 30.

Observera! Vid Sotebobadet kan det bli mycket trångt när många besöker badet och försöker hitta en parkeringsplats för bilen. Vi vill därför påminna om att du inte får ställa bilen så att den hindrar exempelvis utryckningsfordon att köra ner till Sotebos badbrygga.

Drunkning sker snabbt och tyst men går ofta att förebygga

Varmt väder och många badtillfällen för tyvärr med sig fler drunkningsolyckor. Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att nästan 40 personer drunkade i Sverige under maj och juni. I över hälften av olyckorna är de drabbade vuxna män.

Många av tillbuden skulle kunna gå att undvika genom att följa några enkla tips:

 1. Simma och bada alltid tillsammans med simkunniga.
 2. Drunkning sker snabbt och tyst! Små barn och barn som inte är simkunniga behöver ständig övervakning i och vid vatten.
 3. Gör upp ett schema om vem som har koll på barnen, så kan den andra koppla av med bok, korsord eller sociala medier.
 4. Undvik att dricka alkohol i samband med bad.
 5. Testa din simkunnighet, först inne sedan ute. Klarar du att ta Simborgarmärket? Håll dig på grunt vatten om du är osäker. 
 6. Lär dig grundläggande första hjälpen och hjärt- och lungräddning.
 7. Ha koll på var det finns livräddningsutrustning.

Totalt eldningsförbud i hela kommunen

Som vi tidigare informerat om så är det eldningsförbud i Hallstahammars kommun precis som på många andra platser både i Västmanland men också i hela landet! Det innbär att du enbart får elda i din trädgårdsgrill (om den har höga, rejäla ben) på egen tomt. På alla andra platser är det förbjudet att elda eller grilla. Det gäller även fasta iordningställda grillplatser i naturen och grillning på campingplatser, som Skantzö Camping. Det är även totalt förbjudet att använda engångsgrillar. 

Var också extremt noga med att inte slänga fimpar utomhus samt använda maskiner som av misstag kan avge gnistor och av den anledningen orsaka bränder.