Fler webbplatser

Visa omtanke, civilkurage och sunt förnuft i värmen – här finns tips!

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Att det förekommer värmeböljor i Sverige under sommaren är inte ovanligt. För de flesta innebär detta bad och härliga dagar speciellt om man har semester eller sommarlov. Men värmen, särskilt om den blir långvarig, innebär också en påfrestning för kroppen för alla oavsett ålder. Här får du några tips om hur du ska tänka när det blir riktigt varmt.

  Sol, varmt och sommar

  Håll koll på din granne och medmänniska i värmen

  Det vi vill trycka extra på är att du som granne och med­människa kan hålla lite koll på de du har i din närhet, och då kanske inte bara dina egna familjemedlemmar. Särskilt utsatta kan äldre personer som bor ensamma, utan vare sig hemtjänst eller släktingar i närheten, vara.

  Tipsa kanske om att:

  • komma ihåg att dricka ordentligt (gäller alla men särskilt små barn, äldre, sjuka och fysiskt aktiva personer)
  • lägga handdukar i frysen för att sedan ta fram och svalka sig med
  • stoppa en kylklamp i fickan
  • hänga fuktigt lakan framför öppet fönster
  • dra ner gardiner, persienner och markiser
  • blöta håret innan man lägger sig och spraya kroppen med vatten från blomspruta
  • sova med petflaska fylld med kallvatten i sängen
  • vädra på natten när det är svalt

  Skantzöbadet har öppet veckans alla dagar

  Skantzöbadet har öppet alla dagar från klockan 10.00. Observera dock att även under sommaren 2021 har badet ett maximerat antal (1500 personer) besökare per dag för att minska risken för smittspridning av covid-19. För att vara säker på att få en plats bör du köpa din biljett i förväg via webben.

  Du får bada till klockan 18.30 och själva badet stänger 19.00. På onsdagar är badet öppet för motionssimning (för vuxna) från klockan 06.30. Skantzöbadet har ingen åldersgräns men en lämplig ålder för barn att komma och bada utan målsman är 12 år, och att de är simkunniga.

  Ta ett dopp i Mälaren vid Sotebo – men tänk på att hålla avstånd samt parkera bilen ansvarsfullt

  Hallstahammars kommun ansvarar även för Sotebos badplats i Borgåsund. Vattenprover tas regelbundet och resultatet publiceras på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. De senaste provsvaren från den 5 juli 2021 visar att badvattenkvaliteten är god.

  Observera!

  • Vi vill påminna dig om att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd när du besöker badet. Skulle det vara trångt och fullt med folk på Sotebo bör du istället välja ett annat badställe.
  • Vid Sotebobadet kan det bli mycket trångt när många besöker badet och försöker hitta en parkeringsplats för bilen. Vi vill därför påminna om att du inte får ställa bilen så att den hindrar exempelvis utryckningsfordon att köra ner till Sotebos badbrygga.

  Drunkning sker snabbt och tyst men går ofta att förebygga

  Varmt väder och många badtillfällen för tyvärr med sig fler drunkningsolyckor. Många av tillbuden skulle kunna gå att undvika genom att följa några enkla tips:

  1. Simma och bada alltid tillsammans med simkunniga.
  2. Drunkning sker snabbt och tyst! Små barn och barn som inte är simkunniga behöver ständig övervakning i och vid vatten.
  3. Gör upp ett schema om vem som har koll på barnen, så kan den andra koppla av med bok, korsord eller sociala medier.
  4. Undvik att dricka alkohol i samband med bad.
  5. Testa din simkunnighet, först inne sedan ute. Klarar du att ta Simborgarmärket? Håll dig på grunt vatten om du är osäker.
  6. Lär dig grundläggande första hjälpen och hjärt- och lungräddning.
  7. Ha koll på var det finns livräddningsutrustning.

  Hit kan du ringa

  • 112 – vid akuta och livshotande lägen
  • 1177 – sjukvårdsupplysning dygnet runt
  • 113 13 – information och råd om vart du kan vända dig

  Följ SMHI för att hålla koll på vädret

  Värmebölja används vanligen som ett ganska vagt begrepp för en längre period med, för aktuell plats, varma förhållanden. Som hjälp för att hålla koll på vädret har SMHI olika typer av vädervarningar - bland annat för just värmebölja. Tanken är att hjälpa människor förbereda sig för att klara värmen bättre.

  Eldningavrådan i kommunen

  Det är Räddningstjänsten Mälardalen (RTMD) som tar beslut om det ska vara förbjudet att elda utomhus i kommunen. När ett sådant beslut skulle tas meddelas detta via RTMB:s webbplats och här på kommunens webbplats. Från och med 13 juli 2021 avråder räddningstjänsten från att elda utomhus. Det betyder att du ska undvika att elda utomhus, men att det inte är förbjudet.

  Vare sig det är eldningsförbud eller inte ska du alltid vara väldigt försiktig och ansvarsfull när det handlar om att elda eller grilla utomhus. Var alltid noga med att ha släckutrustning i närheten och se till att släcka helt när du grillat klart. Den som eldar är alltid ansvarig för elden.

  Var också extremt noga med att inte slänga fimpar utomhus samt använda maskiner som av misstag kan avge gnistor och av den anledningen orsaka bränder.

  Spara på vattnet under en varm och torr sommar

  Undvik att slösa med vatten, vare sig det är vattenbrist eller inte. Det är en bra grundregel att hålla sig till och som gäller både om du ät ansluten till det kommunala vattenledningsnätet eller har egen brunn.