Hallstahammar logotyp
E-tjänster

Frågor och svar om plogning och sandning

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

När snön faller är det många som hör av sig med funderingar över plogning och sandning. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren - alltifrån hur vi prioriterar snöröjning till vad du kan göra om vägen utanför ditt hus behöver sandas.

Bilxthalka, även kallad ishalka eller svarthalka, är en osynlig halka som snabbt bildas vid temperaturväxlingar. Den uppstår ofta när fukt fryser på vägbana och trottoarer och ger dåligt grepp både för fordon och fotgängare.

Som bilist bör du anpassa hastigheten och undvika hastiga svängar och inbromsningar. Är du gångtrafikant bör du hålla utkik efter hala fläckar, som vid övergångsställen eller skuggiga områden. Använd skor med bra grepp och ihåg reflexen!

Under slutet av oktober till slutet av mars har gata-parkavdelningen vinterberedskap. Det innebär att det alltid finns en arbetsledare som har beredskap dygnet runt. Arbetsledaren är den som avgör att snöröjning eller sandning ska ske.

Om det skulle snöa under april till mitten av oktober sker plogning under ordinarie arbetstid.

Vi sandar när det är risk för halka. Kommunen ansvarar för att sanda i mitten av gatorna. I kommunen har vi 52,2 km gång och cykelbanor och 114,8 km vägar. Sandning görs normalt under morgontimmarna, då det är mindre hinder i vägen då. Det tar cirka sju timmar att sanda hela kommunen.

Det tar mellan 12-16 timmar att snöröja hela kommunen efter ett snöfall. I kommunen har vi 52,2 km gång och cykelbanor och 114,8 km vägar. När vi kommer till din gata beror dels på hur snabbt snöröjningen går men också på vilken prioritet din gata har. Det tar cirka 7 timmar att sanda hela kommunen.

Vi börjar med att ploga eller sanda prioriterade gator och gång-/cykelvägar för att sedan fortsätta med övriga gator samt gång och cykelvägar. Vi snöröjer vanligtvis vid skolor under morgontimmarna av säkerhetsskäl.

När vädret växlar och ligger runt noll grader Celsius (0°C) är det vanligt att isen smälter och fryser om vartannat. Det gör att sanden fryser fast i isen och det kan upplevas som att sandningen då inte räcker till. I de lägena åker vi ut och sandar igen snarast möjligt.

På prioriterade gator och vägar startar snöröjning vid ett snödjup på sju centimeter på gator och fem centimeter på cykelvägar.

Vi skottar och sandar vid både övergångsställen och trappor men först under ordinarie arbetstid. Under beredskapstiden fokuserar vi på att hantera plogning och sandning.

Kommunen ansvarar för samtliga kommunala vägar. Privatpersoner med enskild väg, ansvarar själva för snöröjning och sandning.

Trafikverket ansvarar för att snöröja och sanda större vägar, till exempel riksvägar eller motorvägar. Du kan hitta mer information här:

När kommer plogbilen till din väg? - www.trafikverket.se Länk till annan webbplats.

Du som fastighetsägare ansvarar för att såväl skotta som sanda längs din tomtgräns. Det innebär också att du ansvarar för att ta bort eventuella snövallar som blockerar din infart. Tänk också på att parkera din bil så att den inte hindrar snöröjning.

Vi försöker ploga under morgontimmarna, då det är mindre hinder i vägen då. Hinder kan till exempel vara trafik eller parkerade fordon. Samma tider gäller för sandning.

Vi försöker ploga och handskotta så fort det bara går. Men efter ett större snöfall tar det tid innan vi hinner handskotta vid övergångsställen. Plogvallar längs tomtgränser är fastighetsägarens ansvar.

Vi börjar alltid med att grovploga för att underlätta för trafik som måste fram på vägarna. Därefter kommer vi tillbaka vid ett senare tillfälle.

Det kan när kommunens snöröjare plogar gatan bli strängar och vallar av snö kvar längs trottoarer och gångbanor. Den snön är du som fastighetsägare skyldig att ta hand om. 

Vi försöker alltid snöröja med största aktsamhet. Snöröjningen ansvarar för vägytorna som inte är direkt angränsande till din tomt. Normalt sett hålls ett avstånd på en meter till tomter/andra ytor. Om du trots detta skulle uppleva att något skadats vid snöröjning så gör du en felanmälan via kommunens webbplats:

Felanmälan - Hallstahammars kommun Länk till annan webbplats.

Därefter åtgärdar vi felet så fort som möjligt.

Har du frågor eller funderingar kan du också kontakta Kundcenter, 0220-240 00

Kommunen ansvarar för dessa på de kommunala vägarna. Det är också prioriterat att se till att busshållplatser är åtkomliga. Bussbolagen har en direktkontakt med kommunen om bekymmer skulle uppstå.

Det är kommunen som ansvarar för detta. Det kan vara värt att veta att det kan vara problematiskt att snöröja dessa då det ofta står bilar parkerade och vi därför inte kan snöröja hela parkeringen på en gång.  

Vid stora mängder snö kan snöhögar tillfälligt behöva läggas i en vändzon. Dessa högar forslas sedan bort så fort som möjligt.

Det bästa är om man kan parkera fordon på egen uppfart för att underlätta snöröjning. Om fordon står på vägbanan behöver snöröjarna hålla ett avstånd till dessa, vilket gör att plogningen blir begränsad.

Nej, tyvärr inte. Snöröjningens uppdrag är att sköta snöröjning på kommunala vägar, gång- och cykelvägar och övrig kommunal mark.

Sidan uppdaterades den