Fler webbplatser

Corona - Information till äldre och riskgrupper

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Personer över 70 år uppmanas att undvika nära kontakter för att inte smittas av coronaviruset och insjukna i covid-19. På den här sidan finns svar på sådant som kan vara bra att veta för dig som är 70 år eller äldre eller om du av andra anledningar känner att du tillhör en "riskgrupp".

Du som är 70 år och äldre rekommenderas att stanna hemma och begränsa dina nära kontakter med andra den kommande tiden. Du bör låta bli att åka kollektivt, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt.

Försök att hålla dig hemma, men självklart finns det inget som hindrar att du går ut och promenerar.

Det finns inte något förbud men du som är över 70 år rekommenderas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt en tid framöver.

För det första – var inte rädd för att be om hjälp – din släkting eller granne kanske kan handla åt dig.

Flera av våra lokala livsmedelsbutiker erbjuder både hjälp med att plocka ihop varor och hemkörning för de som enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska undvika sociala kontakter. Du som behöver hjälp med dina inköp väljer själv vilken butik du vill handla från. ICA Matkassen, Matpiraten och Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar erbjuder servicen i samarbete med frivilliga resursgruppen Hallstahammar/Surahammar (FRG) som transporterar hem maten till dem som bor i kommunen. Hemköp i Kolbäck erbjuder servicen i egen regi.

På flera apotek kan du hämta ut recept online på nätet. Din medicin kan då skickas hem till dig. Även ett ombud kan hämta medicinen på apoteket. Observera att det behövs fullmakt för att någon ska kunna hämta recept­belagd medicin på apoteket.

Kommunen ska alltid, även när det pågår samhällsstörningar, sträva efter att hålla igång vår ordinarie verksamhet så långt det går. Vårt uppdrag att bistå de i samhället som behöver hjälp – till exempel med hemtjänstinsatser – är alltid högt prioriterat. Men i en sådan här extraordinär situation som pandemin och spridningen av coronaviruset är, kan vi behöva anpassa vår verksamhet.

Om vi periodvis har färre personal i tjänst, kanske på grund av sjukfrånvaro, kan vi komma att behöva omprioritera vilka insatser vi kommer att utföra. Det kan exempelvis innebära att du får kortare besök eller på andra tider än du är van vid.

Hallstahammars kommun har inte någon service där enbart leverans av matlådor ingår. Däremot kan den som är i behov av matservice och själv inte klarar av att handla få hjälp med inköp av dagligvaror. Det är en insats som kräver biståndsbeslut precis som övriga insatser i hemtjänsten. Man ansöker om de insatser man behöver hos en biståndshandläggare och ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen.

Vi vill också tipsa om att flera mataffärer, restauranger och caféer erbjuder hemleverans av både livsmedel och lunchlådor.

På varje äldreboende finns numera plexiglasskärmar på hjul som man sätter upp emellan sig så att man kan träffas för en liten pratstund eller kanske en fika.