Fler webbplatser

Corona - Information till äldre och riskgrupper

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Personer över 70 år har under pandemin uppmanats att undvika nära kontakter för att inte smittas av coronaviruset och insjukna i covid-19. På den här sidan finns svar på sådant som kan vara bra att veta för dig som är 70 år eller äldre eller om du av andra anledningar känner att du tillhör en "riskgrupp".

  Då risken att bli allvarligt sjuk av covid-19 ökar med åldern, rekommenderas du som är 70 år och äldre att begränsa dina nära kontakter med andra under rådande pandemi. Du bör till exempel undvika att:

  • åka kollektivt, särkilt när det kan vara trångt på bussar ocgh tåg,
  • handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt

  Men självklart finns det inget som hindrar att du går ut och till exempel promenerar.

   

  Det finns inte något förbud, men alla – vare sig du är över eller under 70 år – rekommenderas att handla ensam och på tider där inte så många andra handlar. Detta för att undvika trängsel och minska riksen för smittspridning.

  • För det första – var inte rädd för att be om hjälp – din släkting eller granne kanske kan handla åt dig.
  • Kanske kan du handla via internet?
  • Flera av våra lokala livsmedelsbutiker erbjuder både hjälp med att plocka ihop varor och hemkörning. Ta kontakt med din affär och undersök möjligheterna.
  • Det finns också möjlighet att ansöka om den biståndsprövade insatsen att få hjälp med inköp av dagligvaror. Det är en insats som kräver biståndsbeslut precis som övriga insatser i hemtjänsten. Du ansöker hos en biståndshandläggare och ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen. Insatsen ingår i hög­kostnads­skyddet (maxtaxan).
   Läs mer om insatsen hjälp med inköp av dagligvaror här på kommunens webbplats

  På flera apotek kan du hämta ut recept online på nätet. Din medicin kan då skickas hem till dig. Även ett ombud kan hämta medicinen på apoteket. Observera att det behövs fullmakt för att någon ska kunna hämta recept­belagd medicin på apoteket.

  Kommunen ska alltid, även när det pågår samhällsstörningar, sträva efter att hålla igång vår ordinarie verksamhet så långt det går. Vårt uppdrag att bistå de i samhället som behöver hjälp – till exempel med hemtjänstinsatser – är alltid högt prioriterat. Men i en sådan här extraordinär situation som pandemin och spridningen av coronaviruset är, kan vi behöva anpassa vår verksamhet.

   

  Om vi periodvis har färre personal i tjänst, kanske på grund av sjukfrånvaro, kan vi komma att behöva omprioritera vilka insatser vi kommer att utföra. Det kan exempelvis innebära att du får kortare besök eller på andra tider än du är van vid.

  Hallstahammars kommun har inte någon service där enbart leverans av matlådor ingår. Däremot kan den som är i behov av matservice och själv inte klarar av att handla få hjälp med inköp av dagligvaror. Det är en insats som kräver biståndsbeslut precis som övriga insatser i hemtjänsten. Man ansöker om de insatser man behöver hos en biståndshandläggare och ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen.

  Vi vill också tipsa om att flera mataffärer, restauranger och caféer erbjuder hemleverans av både livsmedel och lunchlådor.

  Ja, det är inte längre besöksförbud på kommunens äldreboenden. Regeringen beslutade att besöksförbudet upphörde från 1 oktober 2020. Det innebär att du kan besöka dina närstående på Lövåsen, Strandgården och Äppelparken.


  Särskilda riktlinjer med anledning av coronapandemin gäller vid besök på äldreboendena. Läs mer om dessa riktlinjer på respektive äldreboendes egen webbsida:

  • Restaurangerna på kommunens äldreboenden är stängda för allmänheten från och med den 1 december 2020. Detta med anledning av det allmänna smittläget i länet och landet.