Fler webbplatser
Barn och utbildning

Skolprojekt blev Hallsta­hammars­låt och show

Grundskolan och anpassad grundskola i Hallstahammars kommun har i år fått statsbidrag från kulturrådet för projektet Skapande skola. Alla kommunens tredjeklassare, samt eleverna i anpassad grundskola har deltagit i projektet som måndagen den 23 oktober utmynnade i showen "Lyft Taket". Stämningen var på topp när eleverna tillsammans med projektledarna från företaget Gåspennan rev av låten "Alla i Hallstahammar"!

Barn som tar en selfie

De yngre eleverna gör gemensam låt

Under höstterminen 2023 deltar alla elever i årskurs tre samt eleverna i anpassad grund­skola, de lägre åldrarna och samtliga elever som läser ämnes­områden, i ett musikprojekt med Gås­pennan¹ där statens kultur­råd står för finansieringen genom Skapande skola².

Projektet startade med digitala workshops där eleverna hade uppdrag att arbeta fram tio positiva ord. De orden skickades in till Gåspennan, som utifrån alla klassers ord skapade en positiv låt om vår kommun. När låten var klar fick alla klasser tillgång till den. Samtidigt fick de ett nytt uppdrag. Uppdraget denna gång var att arbeta fram fem bilder, som passade till låten och låtens innehåll. Bilderna skickades till Gåspennan som skapade en musikvideo utifrån bilderna.

Därefter har eleverna förberett sig för projektets avslutning genom att lyssna in sig på några av Gåspennans låtar, samt vår egen kommunlåt. Allt har utmynnat i finalen; den interaktiva Lyft taket-showen där eleverna och Johannes och Peter från Gåspennan förenas i sång och dans. Showen gjorde verkligen skäl för sitt namn – hela taket på Nibblehallen lyftes när den egenskrivna låten framfördes!

Så härligt att se och höra 200 elever samlas till en riktig fest i musikens tecken. Projektet handlar om allas lika värde, gemenskap och integrering och temat har varit värdegrund. Musiken har en fantastisk kraft och är ett gemensamt språk för alla, säger Malou Olersbacken, rektor för anpassad grundskola i Hallstahammars kommun.

Malou fortsätter: Jag vill också hylla två eldsjälar i detta projekt – Marie Jakobsson, musiklärare och musikterapeut, anpassad grundskola, på Nibbleskolan och Karin Lindgren lärare på Nibbleskolan – det är de två som tillsammans med Gåspennan rott hela projektet i hamn, och det med den äran!

De äldre eleverna skapar egen musik

Även högstadiets elever både i grundskola och anpassad grundskola, har tagit del av Skapande skola, då de fått släppa loss sin kreativitet i digital musikproduktion. I workshops ledda av Peter och Johannes från Gåspennan har sjuorna och åttorna på Parkskolan och Tunboskolan samt eleverna från årskurs sju till nio i anpassad grundskola, fått prova på att skapa trumbeats, basgång samt leadmelodi, helt från grunden i ett digitalt program. Efter workshopen har eleverna fått goda förutsättningar att arbeta vidare och utveckla sin förmåga att skapa egen musik, både i skolan och på fritiden.

Häng med – här har du Hallstahammarslåten!

Lite av showen på Facebook

Nibbleskolan har filmat och lagt ut lite av Lyft Taket-showen på Facebook.

¹ Gåspennen är en duo som består av Johannes Tigerström och Peter Holgersson. De skriver raplåtar med pedagogiska syften, publicerar dem på sin YouTubekanal och genomför olika projekt med skolor runtom i landet.

² Läs mer om Skapande skola på Kulturrådets webbplats