Fler webbplatser
Kris och säkerhet

Äldreboenden och restauranger öppnar för besök igen

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på landets äldreboenden ska upphöra från 1 oktober 2020. Det innebär att du från och med det datumet kommer kunna besöka dina närstående på Lövåsen, Strandgården och Äppelparken. Även restaurangerna på äldreboendena kommer öppna för gästande allmänhet. Men – vi måste alla fortsätta hjälpas åt så att inte smittspridningen tar fart igen!

Coronasäkrad besökshörna med plexiglasskärm på Lövåsens äldreboende

Besöken ska ske på ett säkert sätt

Vi är så glada för att i större utsträckning nu kunna öppna upp för besök och även öppna restaurangerna igen, säger äldreomsorgschef Monika Selin. Men vi måste verkligen göra detta på ett säkert sätt, och vi måste alla hjälpas åt, både vi i verksamheten, men också de som kommer på besök. Vi vill inte att smittspridningen tar fart igen, fortsätter Monika.

För att kunna genomföra besök på ett smittsäkert sätt har ledningen på äldreboendena tagit fram riktlinjer. Dessa riktlinjer kan skilja sig något åt mellan de olika äldreboendena men huvudprinciperna är de samma.

Detta gäller vid besök på våra äldreboenden

 • Du ska absolut inte komma på besök om du inte känner dig helt frisk! Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom.
 • Kontakta och boka in lämplig tid för besök direkt med personalen som jobbar på den våning (hemvist) din närstående bor på. Förbokningar av besök gör vi för att undvika för många besökare samtidigt, vilket skulle kunna orsaka trängsel. Du hittar direktnummer till de olika våningarna (hemvisten) på respektive äldreboendes webbsidor:
 • Använd handdesinfektion direkt i entrén när du kommer på besök. Tvätta även händerna med tvål och vatten både före och efter besöket.
 • Alla besök sker i den egna bostaden, undvik att vistas i gemensamma utrymmen.
 • Håll avstånd, både till den du besöker men också till andra personer som du möter, under ditt besök.
 • Begränsa fysiska kontakter, kramas inte.
 • Var uppmärksam på att besöksrutinerna kan ändras snabbt, exempelvis om det sker lokala utbrott av covid-19.

Välkommen att besöka våra restauranger igen

Även restaurangerna på Lövåsen, Strandgården och Äppelparken öppnar för besök av allmänheten från och med 1 oktober. Besöken kommer dock att ha vissa begränsningar.

Detta gäller vid besök på äldreboendenas restauranger

 • Färre antal gäster kommer kunna tas emot. Detta för att undvika trängsel.
 • Enbart förbokade besök. Ring och boka bord:
 • Använd handdesinfektion direkt i entrén när du kommer på besök.
 • Tvätta händerna med tvål och vatten både före och efter restaurang­besöket.
 • Var noga med att "köa" utan trängsel.
 • Restaurangerna kommer inte att servera någon salladsbuffé.

Vi ber dig som besöker någon av våra restauranger att respektera och ha förståelse för om maxantalet gäster uppnåtts och restaurangen inte kan ta emot flera gäster för tillfället.

Restaurangernas öppettider och menyer finns på kommunens webbplats

Vi fortsätter att följa Folk­hälso­myndighetens rekommendationer

Regeringens beslut att upphäva besöksförbudet grundar sig på att smittspridningen minskar i samhället och att de särskilda boendena har förbättrat arbets­sätt och rutiner för att förhindra smittspridningen.

Skulle smittspridningen öka, antingen med lokala utbrott eller med en ökad samhällsspridning, kan det komma nya restriktioner och Folkhälsomyndigheten kan på nytt avråda från besök, vilket Hallstahammars kommun då givetvis kommer att följa.