Fler webbplatser
Organisation och politik

Idag uppmärksammas Finlands självständighetsdag

Vi har den 6 december uppmärksammat Finlands självständighetsdag på många olika sätt runt om i kommunen. Barnteater, musikunderhållning, bokbord på biblioteket, promenad och gemensam fikastund.

Vi uppmärksammar dagen på många olika sätt

Vi smygstartade firandet redan i söndags med en bussresa till Västerås . Där fick deltagarna se två konserter med väldsartisten Ida Elina. En fantastisk upplevelse för publiken att få se kantelekonstnären spela Finlandia, poplåtar och jullåtar. Bussresan arrangerades i samarbete med Svenska kyrkans finska församlingsarbete. Nästa år planerar vi för ett stort firande i Hallstahammar. Hoppas att du också vill var med då!

Förskolan

Filioukus Fredrik besökte en förskola och trollade lite för barnen. Barnen fick också lära Filioukus Fredrik några finska ord. Ord som är bra att kunna när han ska resa till Finland med sin kompis Jörgen.

Årsrika

Gemensam promenad med fika efteråt och samtal om självständighetsdagens betydelse. Musikunderhållning på Äppelparkens äldreboende och lite extra festligt på den finska avdelningen där.

Skolan

Modersmålsläraren i finska uppmärksammar dagen för eleverna som läser finska.

Biblioteket

Det har köpts in nya finska böcker och vi har ställt fram ett bord där man får ta en bok om man vill.

Varför firas Finlands självständighet i Sverige?

I Sverige bor det närmare en miljon personer som har finska rötter. Många vill hylla det lilla land som de lämnat. De vill fira självständigheten även om de inte bott där på många år. Här i Hallstahammars kommun har idag uppemot 22 procent finska rötter. Av dessa är cirka 900 födda i Finland. Språket är levande och vi kan höra det när vi går nere på samhället eller besöker vårt bibliotek. Ett av uppdragen som Hallstahammars kommun har utifrån minoritetslagen är att bevara det finska språket levande i Sverige. Regeringen vill värna om de språk som har en historisk anknytning till Sverige, och det har finska språket i allra högsta grad.

Lång gemensam historia

Många i Sverige känner inte till Sveriges och Finlands gemensamma historia. Att länderna under cirka 650 år var ett och samma rike (år 1157-1809). Längre tid än vad Skåne har tillhört Sverige. Finländare har varit med och byggt upp Sverige. Under 1960- och 1970-talet kom många hit för att arbeta och de var i allra högsta grad med och byggde upp det svenska välståndet. Ofta hade finländarna de tyngsta och smutsigaste jobben och de är kända för att vara hårt arbetande.