Publicerad:
Jobbcentrum utvecklar sitt arbetssätt för validering
Sedan en tid tillbaka har kommunens enhet för arbetsmarknad och sysselsättning börjat använda OCN-metoden¹ för validering. Det betyder att man på ett systematiskt och kvalitetssäkrat sätt säkerställer att en person kan det som behövs inom ett visst yrkesområde.
Jobbcentrums uppdrag är att stötta personer som idag står utanför den reguljära arbetsmarknaden. Arbetskonsulenterna tillsammans med den arbetslöse tar fram en plan för hur personen ska komma vidare. Det kan handla om exempelvis arbetsträning eller kompetensutveckling. Det handlar också om validering – att identifiera och beskriva kunskaper, färdigheter och kompetenser som en person redan har, eller som behövs, för att jobba inom ett yrke eller inom ett yrkesområde.
Nio deltagare på Skogsbacken har validerats med OCN-metoden – har nu sin kunskap på pränt
OCN-metoden går ut på att man i flera led systematiskt bedömer och kontrollerar kompetenser som krävs för olika yrkesområden. Valideringen förs succesivt framåt genom att man jobbar med ett modulsystem, där även lärande ingår. Modulerna har tagits fram tillsammans med yrkesföreträdare, och sedan förankrats i brett sammansatta paneler med företrädare från exempelvis bransch, utbildningsväsende och sakkunniga.
Arbetstagarna får över tid visa att de behärskar de olika momenten, och beta av modul för modul så att arbetstagaren i slutändan kan få ett bevis på vad hen kan utföra.
I modulerna tas både generella kompetenser, som exempelvis förmågan att samarbeta eller att kunna följa regler och riktlinjer på arbetsplatsen, samt yrkesspecifika kunskaper och färdigheter, som exempelvis förmågan att utföra en viss arbetsuppgift upp.
Det här arbetssättet är under uppbyggnad och syftet är att bygga förmåga. Det är inte tänkt som ett verktyg där du bara bedömer om du lyckas, och då blir godkänd eller underkänd – tanken är istället att det ska vara utvecklande. Vi har sedan vi började med den här metoden validerat sammanlagt nio personer som har sin sysselsättning i den verksamhet som kallas Skogsbacken, berättar Jonas Bossius, arbetsledare på Jobbcentrum (på bild här intill).
För killarna och tjejerna på Skogsbacken har vi inom området "Yttre skötsel", jobbat med moduler som exempelvis "Utemiljö Bas". Vi har jobbat med att deltagarna fått filma sig själva eller varandra, för att sedan kunna titta på filmen och analysera. Frågor vi exempelvis ställt oss är; Gjorde jag det här momentet ergonomiskt rätt? Beskar jag de här buskarna korrekt? Det är fantastiskt roligt att på ett pedagogiskt sätt, med filmerna, se saker så tydligt, fortsätter Jonas.
Bedömare samt intern och extern kvalitetssäkrare
För att kvalitetssäkra valideringen sker bedömningen av kompetens i tre steg. Jonas Bossius är en av numera tre arbetsledare eller arbetskonsulenter som gått utbildningen i Nordiskt Valideringsforum regi och fått rollen Bedömare. I den rollen ska du både ha kunskap om de olika arbetsmomenten, men också vara observatör som bedömer och dokumenterar de moment som ingår i modulen.
Nästa steg i kvalitessäkringsprocessen är att en Intern kvalitetssäkrare ska agera stöd och support till bedömaren, men också säkerställa en konsekvent bedömning. Även den rollen har Jonas nu behörighet för att kunna axla gentemot övriga bedömare inom Jobbcentrum.
Det sista steget i kvalitetssäkringskedjan är den externa kvalitetssäkraren, som är en person utanför den egna verksamheten. Den externa kvalitetssäkraren ska vara stöd och support till de interna kvalitetssäkrarna men också har lite av en revisorsroll. Det innebär att titta på dokumentationen, säkerställa att bedömningarna gjorts utifrån alla regler och riktlinjer, samt slutligen verifiera bedömningarna.
Jobbcentrum fortsätter utvecklingen
Arbetet med validering utifrån OCN-metoden startade som ett pilotprojekt för deltagare på Skogsbacken under förra året (2023). Nu tar Jobbcentrum med sig metoden och börjar även validering för deltagare inom verksamheten lokalvård där en av kommunens tre bedömare finns.
Den tredje utbildade bedömaren har fokus riktad ut mot olika arbetsgivare. Inför 2025 är tanken att på ett systematiskt och kvalitetssäkrat sätt kunna möta behov som företag har. Att på ett konkret plan i OCN:s modulsystem kunna se vilka färdigheter som finns hos deltagare på Jobbcentrum, och vilka färdigheter som behöver kompletteras. Det blir ett skräddarsytt lärande där arbetsgivare och kommun tätt samarbetar.
¹ OCN står för Open College Network
Sidan uppdaterades den