Fler webbplatser

Korttidshem - miljöombyte för dig som omfattas av LSS

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Befattning: Biståndshandläggare för insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
Telefon: 0220-24328

För att besöka handläggare behöver du boka en besökstid.

Namn: Marlene Kaas
Befattning: Enhetschef (LSS) för korttidsvistelse och korttidstillsyn, gruppbostaden Glimten och servicebostaden Snevringevägen
Telefon: 0220-24725
E-post: marlene.kaas@hallstahammar.se
Besöksadress: Smörblommevägen 12, Hallstahammar

Du som har en funktionsnedsättning kan behöva komma hemifrån för att se andra miljöer. Korttidsvistelse går att få både i ett särskilt korttidsboende, hos en annan familj, så kallad stödfamilj eller kanske som en lägervistelse. När du åker iväg på din vistelse får också föräldrar och anhöriga avlastning. Insatsen korttidsvistelse riktar sig till dig som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Bo borta under en kortare tid

Korttidsvistelse, korttids, innebär att du under några dygn eller någon vecka kan vistas i ett korttidshem. Det kan vara på ett av kommunens korttidsboenden Pluto (för barn och ungdomar) eller Tellus (för vuxna) eller hos en korttidsfamilj, på ett sommarläger eller liknande. Tanken är att du ska få miljöombyte, avkoppling och möjlighet till personlig utveckling.

För dig som är ung och fortfarande bor hemma kan det vara ett sätt att vara hemifrån och förbereda dig för att så småningom flytta till eget boende.

Korttidsvistelse kan du få som en regelbunden hjälp, men också tillfälligt eller vid oförutsedda händelser. 

Pluto – korttidshem för barn och ungdomar 

Kommunens korttidshem Pluto ligger barnvänligt med närhet till lekplatser, skog och mark.

När ditt barn beviljats vistelsen på Pluto planerar handläggare, de som jobbar på Pluto och familjen gemensamt hur vistelsen ska gå till. Ditt barn får en fadder och skolas sedan in i den takt som passar ditt barn. Målet med vistelsen är att det ska vara så likt hemma som möjligt.

Tellus – korttidshem för vuxna

Kommunens korttidshem Tellus ligger i ett lugnt område, nära till skog och mark men också till Brukslinjens busshållsplats.

När du beviljats vistelsen på Tellus planerar handläggare, de som jobbar på Tellus, du och dina närstående gemensamt hur vistelsen ska gå till. Du kan till exempel komma till Tellus direkt efter skolan eller din dagliga sysselsättning, men även på helgerna. Målet med vistelsen är att det ska vara så likt hemma som möjligt.

På Tellus kan du träna dig i att flytta hemifrån och prova hur det är att bo på egen hand. De som jobbar på Tellus hjälper dig med sysslor som behöver göras i ett eget hem så att du själv får träna inför den dag du är redo att flytta.

Korttidsvistelsen avlastar den som vårdar

För dina närstående kan också vistelsen för dig innebära en avlastning från den omvårdnad de ansvarar för.

Ansök om korttidsvistelse enligt LSS här

Du, dina föräldrar eller annan företrädare ansöker om att få en korttids- eller lägervistelse hos en LSS-handläggare. Hand­läggaren gör en utredning om vilka behov du har och fattar beslut om vilken insats du kan få.

När ansökan kommit in tar en LSS-handläggare kontakt för ett personligt möte. Du är också välkommen att kontakta kommunens LSS-handläggare om du har frågor om hur du ansöker.

Rätt att överklaga

Det beslut som handläggaren fattat, alltså det som handläggaren bestämt ska du få ett papper på. Är du inte nöjd med beslutet kan du överklaga.