Hallstahammar logotyp
E-tjänster

Grönstrukturplan för Hallstahammars kommun - med utblick mot 2050

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Befattning: Markförvaltare
Telefon: 0220-24064
E-post: samhallsbyggnad@hallstahammar.se

Grönstrukturplanen är ramverket för hur Hallstahammars kommun ska planera, utforma och förvalta den gröna infrastrukturen inom kommunen, för att den i längden ska bli hållbar och livskraftig. Syftet med planen är att ange definitioner, mål och strategier för hur gröna värden ska bevaras och utvecklas, ekosystemtjänster bevaras och stärkas samt biologisk mångfald värnas, så att nuvarande och kommande generationer som bor och verkar i Hallstahammars kommun kan trivas och känna sig trygga i samspel med djur och natur.

Varför en grönstrukturplan?

 

Grönstrukturen är en stor del av vår vardag, många gånger utan att man dagligen tänker på den. Gröna ytor, stråk och objekt såsom blomsterplanteringar, träd och parker är den urbana gröna strukturen som många uppmärksammar. Men även mindre grönytor såsom gröna refuger, buskage och planteringar bidrar till den gröna helheten i tätorter.

Naturen förser oss med ekosystemtjänster såsom dricksvatten, ren luft, svampar och bär att plocka, pollinerande insekter och mycket, mycket mer.

För att kunna ta del av ekosystemtjänster är det viktigt att vårda och förstärka grönstrukturen så att dessa värden inte försvinner när städer och samhällen växer och breder ut sig.

Ekosystemtjänster har också en reglerande funktion när det kommer till exempelvis träd genom skuggning, temperaturreglering och uppsamling av dagvatten. Detta är av stor vikt när det kommer till nuvarande och kommande klimatförändringar, då allt fler människor, djur och växter blir påverkade av det förändrade klimatet. Vid planering och förvaltning av den gröna infrastrukturen är det viktigt att beakta risker kopplade till ett förändrat klimat, då en fungerande grönstruktur kan hjälpa till att hantera kommande förändringar.

Grönstrukturplanen antogs i Kommunfullmäktige den 4 november 2024.

Syfte, mål och strategier

Syftet med grönstrukturplanen är att ange definitioner, mål och inriktningar för hur gröna värden i Hallstahammars kommun ska bevaras och utvecklas, ekosystemtjänster bevaras och stärkas samt biologisk mångfald värnas, så att nuvarande och kommande generationer som bor och verkar i Hallstahammars kommun kan trivas och känna sig trygga i samspel med djur och natur.

Följande tre mål anger Hallstahammars kommuns vilja med grönstrukturen:

  • Mål 1 - Grön infrastruktur med höga ekologiska värden
  • Mål 2 - Naturen runt hörnet
  • Mål 3 - Attraktiva gröna miljöer

För att tydligt kunna arbeta mot ovanstående mål finns det ett antal framtagna strategier. Strategierna innehåller bredare information och mer detaljerade åtgärdspunkter för hur Hallstahammars kommun ska utforma arbete, planering och förvaltning av grönstrukturen:

  • Strategi 1 - Stärka och bevara ekosystemtjänster
  • Strategi 2 - Stärka och utveckla naturvärden
  • Strategi 3 - Närhet till grönska
  • Strategi 4 - Beakta kulturmiljöer och biologiskt kulturarv
  • Strategi 5 - Stärka och utveckla blå-gröna stråk
  • Strategi 6 - Stärka och utveckla gröna sociala värden
  • Strategi 7 - Gröna dialoger och samverkan

Digital grönstrukturplan

Grönstrukturplanen redovisas i DialogDirekt för att lättare kunna visa kartmaterial tillsammans med beskrivande texter, bilder och videor.

Klicka här för att komma till Grönstrukturplan för Hallstahammars kommun - med utblick mot 2050. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den