Fler webbplatser

Åsby och Skantzen

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Befattning: Besöksnäringsutvecklare
  Telefon: 0220-24663
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Skantzenområdet

  Åsby- och Skantzenområdet är ett av Hallstahammars natursköna områden. Där möts kulturhistoria med vackra rogivande områden runt den konstgjorda sjön, Skantzsjön.

  Skantzsjön är den centrala punkten i området som består av Åsby och Skantzen. Skantzen var en gång Strömsholms kanals administrativa centrum. Idag hittar du kafé, museum och en stor friluftsteater på området. Under sommarhalvåret pågår fullt av aktiviteter, som guidade turer, teaterföreställningar, gemensamma grillkvällar, musikuppträdanden och mycket mer. På området ordnas även valborgs, nationaldags- och midsommarfirande. Till jul anordas traditionell julmarknad, Gammaldags jul.

  Paddla kanot

  Det går att hyra kajak och kanadensare på Skantzö Bad & Camping om man vill uppleva vattnet på lite närmare håll. Från mitten av juni till början av augusti är farleden Strömsholms kanal öppen och det är inte ovanligt att man kan möta någon fritidsbåt som är på genomresa. Är det inte helt fullt vid någon slussning så kan du fråga om du kan få prova på slussning i din kanot mot en mindre avgift.

  Skyltar som visar avstånd till olika besöksmål

  Promenad

  Runt Skantzsjön hittar du flera besöksmål som binds samman med natursköna promenadstigar. Skyltning finns som visar hur långt det är till de olika platserna runt sjön. Populärt är exempelvis att promenera tur och retur till Trångfors smedja, en promenad på cirka 4 kilometer (tur och retur Skantzsjön). 

  De flesta promenadvägar är på grusade underlag och lämpar sig därför även för jogging eller om du har barnvagn eller rullstol. Runt Skantzsjön är det belyst under kvällstid.

   

  Fiske

  Skantzsjön är ett mycket populärt vatten för karpfiske. Karpen är en fridlyst fisk och fiske efter Karp i sjön kräver att du har fiskekort. Fiskekort löser du hos Atletfiskarna. För aktuell information om fisketillstånd och aktuella priser hänvisar vi till Atletfiskarna som förvaltar fiskevattnet från kommungränsen i norr (Buren) till Mälaren i söder. Med undantag från vattnet i Sörkvarnsforsen där fiskekort köps av Sörqvarnforsens sportfiske.