Fler webbplatser

Museer

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Det finns flera olika museer i kommunen. Besöken görs både inom- och utomhus. Ta del av allt från det kungliga slottet med anor från 1300-talet till vår industri- och lantbrukshistoria, och bygdens son Thore Skogman, med mera – många gånger med möjlighet till guidade visningar.

  Bild från Trångfors smedja

  Ekomuseum Bergslagen

  Hallstahammars kommun är en av sju kommuner som idag ingår i Ekomuseum Bergslagen – ett museum utan väggar. Skantzen-, Trångfors- och Strömsholmsområdet, Borgåsunds gästhamn och Strömsholms kanal ingår alla i Ekomuseum Bergslagen.

  Hästmuseum Strömsholm

  I över 500 år har Strömsholm i Västmanlands hjärta varit Sveriges hästcentrum, men först 2018 startades Hästmuseum Strömsholm. Ett museum som bygger på ny teknik och är öppet dygnet runt, året om. Istället för att visa upp gamla saker i ett hus, blir du som besökare guidad via en app i din smartphone runt hela Strömsholmsområdet.

  Strömsholms slott

  Det ursprungliga Strömsholm slott byggdes år 1556 på order av Gustav Vasa. Under 1800-talets första hälft användes Strömsholms slott som lustslott och beboddes tidvis av den kungliga familjen. I slottet finns väl bevarade kungliga interiörer och en stor samling målningar.

  Thore Skogmans museum

  Här berättas minnen från Thore Skogmans storhetstid och här finns en stor samling med Thores album och andra föremål från hans långa och produktiva karriär. Guidade turer enlig övernskommelse.

  Skantzenområdet med kanalmuseet

  Här hittar du en utställning över Strömsholms kanals historia med bland annat en fungerande slussmodell och verktyg som användes när kanalen byggdes. På området finns också kuskbostad, skolmuseum, kapell och en bagarstuga där du kan få baka tunnbröd på gammeldags vis. Öppet maj till augusti.

  Åsby lantbruksmuseum

  I två sädesmagasin har vi samlat redskap från lantbrukshushållet genom två sekel. Se en bränneribod med anor från 1600-talet där brännvin har tillverkats både för grossistförsäljning och för gårdens krog. Öppet helger i juli, 13.00-17.00.

  Trångfors smedja

  I den restaurerade lancashiresmedjan visas en imponerande mumblingshammare och fyra härdar från järnframställning. Kollada, gnisthus och kolmila finns också på området.

  Trångfors gamla kraftstation

  År 1900 var kraftstationen klar för att börja leverera elektrisk kraft och driften vid kraftstationen pågick sedan i 90 år. År 1990, upphörde kraftstationen av vara i drift och ersattes istället av en nyanlagd station. Trångfors kraftstation är nu ett museum i drift, för att visa besökare hur vattenkraft fungerar. Detta möjliggörs genom samarbete mellan ägaren Mälarenergi AB och Svedvi-Berg hembygdsförening, som också visar stationen.

  Kartbild med museer utmärkta

  På kartan syns markeringar för:

  1. Skanzenområdet med kanalmuseet
  2. Åsby lantbruksmuseum
  3. Trångfors smedja
  4. Trångfors gamla kraftstation