Fler webbplatser

Trångfors smedja

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Befattning: Besöksnäringsutvecklare
  Telefon: 0220-24663
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Den första stångjärnshammaren i Trångfors anlades år 1628 av köpmannen Adolf Willemson från Västerås. Det var då en liten industri med tre anställda.

  Smide i Trångfors smedja

  När sedan Strömsholms kanal anlades på 1700-talet så blev det rakt över brukstomten och den gamla herrgården och smedjan revs. Den nuvarande smedjan uppfördes på plats 1799. Smedjan utnyttjades kanalens vatten genom att en vattenränna i trä försåg smedjan med vattenkraft via de stora vattenhjulet. När lancashiresmidet introducerades 1875 ökade produktionen radikalt. År 1900 nådde produktionen en topp på 3100 ton. Men smedjan lades ned redan 1915.

  Idag bedrivs museiverksamhet i smedjan av Svedvi-Berg Hembygdsförening. Smedjan tillhör ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen. Under sommarhalvåret träffas volontärer för att restaurera smedjan. Då aktivitet pågår är du välkommen att titta in och se hur arbetet fortskrider.

  Vad finns mer runt smedjan

  På området hittar du en stor trälada som användes till att förvara kol i under smedjans storhetstid. Pråmar på kanalen kom lastade fulla med kol från kolminorna i Bergslagens skogar. Där efter lastade man om kolet till vagnar som drogs av hästar på den smala spång som finns högt upp i ladan och vars ingångar du kan se från utsidan. Man gick in genom ena dörren och kom ut genmom den andra. Det var ett riskfyllt jobb och inget för den som var höjdrädd. Ner till marken är det hela xx antal meter.

  Bakom ladan mot kanten av åsryggen hittar du en vattenkälla där du kan hämta rent källvatten. Enligt folksägen så ska den som dricker av vattnet "finna vägarna till visdom".

  Trångfors smedja håller öppet för allmänheten under lördagar och söndagar i juli mellan klockan 13-16. Vill du ha en visning och guidad tur på imrådet någn annan tid kan du vända dig till Svedvi Bergs hembygdsförening så förbedlar de aktuell kontakt för bokning.

  Precis nedanför Trångfors smedja i den strömmande forsen kan du fiska ädelfisk. Fiskekort krävs och det kan du köpa av Sörqvarnforsens sportfiske.
  Fiske i Kolbäcksån eller Strömsholms kanal sköts av fiskeklubben Atletfiskarna. Aktuell information om fisket och köp av fiskekort gör du via Atletfiskarnas hemsida.

  Årligen återkommande aktiviteter

  Runt Trångfors smedja så anordnas det olika arrangemang under året. En populär aktivitet är Trångforsdagen som sker i augusti varje år och arrangeras av Stiftelsen Trångforsvänner. Men även Atletfiskarna brukar i augusti anordna fiskeaktiviteter i kanalen vid Trångfors. För aktuella evenemang i Hallstahammar ber vi dig titta i evenemangskalendern.