Fler webbplatser

Sfi – utbildning i svenska för invandrare

    Befattning: Skoladministratör vuxenutbildning och sfi
    Telefon: 0220-24780
    E-post: vuxenutbildningen@hallstahammar.se
    Besöksadress: Industrigatan 1C, Hallstahammar

    Postadress:
    Vuxenutbildningen
    734 80 Hallstahammar

    Telefon: 0220-24782
    E-post: vuxenutbildningen@hallstahammar.se
    Besöksadress: Industrigatan 1C, Hallstahammar

    OBS! Använd i första hand mejl vid kontakt med studie- och yrkesvägledaren. Personliga besök sker endast efter tidsbokning.

    På Vuxenutbildningen i Hallstahammars kommun erbjuder vi "Svenska för invandrare – sfi" för dig som inte har svenska som modersmål. På utbildningen får du grundläggande kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället. Du får lära dig tala, lyssna, läsa och skriva på svenska. Efter avslutad kurs får du betyg. All undervisning är gratis.

    För att få studera svenska för invandrare (sfi) vid vuxenutbildningen i Hallstahammar måste du vara minst 16 år gammal och folkbokförd i kommunen. Är du EU-medborgare behöver du inte ha ett svenskt personnummer för att få studera på sfi.

    Om du vill studera svenska för invandrare (sfi) behöver du skicka in en ansökan via det digitala verktyget Edlevo.

    Har du inget bank-ID kan du använda blanketten som du fyller i och skickar till Vuxenutbildningen, Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar.

    Behöver du mer information eller hjälp med din ansökan kan du boka tid för det. Mejla eller besök Vuxenutbildningen för att boka tid hos studie- och yrkesvägledaren. Förbered dig gärna innan mötet genom att fylla i så mycket du kan i ansökan

    Du kan studera sfi på dagtid eller kvällstid Flex här på Vuxenutbildningen i Hallstahammars kommun.

     

    Olika studievägar anpassade efter dina kunskaper

    Hur länge du behöver studera beror på din utbildningsbakgrund och hur mycket svenska du kan sedan tidigare. Sfi har tre olika studievägar och fyra olika kurser.

    • Studieväg 1 – kurs A-D:
      för dig som har ingen eller kort skolgång från ditt hemland.
    • Studieväg 2 – kurs B-D:
      för dig vars skolbakgrund är mindre omfattande än motsvarande svensk gymnasieskola.
    • Studieväg 3 – kurs C-D:
      för dig vars skolbakgrund motsvarar svensk gymnasieskola eller som har högskolestudier.

    Vi gör tillsammans en individuell studieplan

    När du ska börja studera svenska för invandrare börjar vi alltid med att ta reda på vilka kunskaper du redan har. Du placeras i rätt kurs och med en studieväg som passar dig. Din studieplan uppdateras under din utbildning.

     

    Förutom lektionerna i skolan behöver du studera själv hemma eller tillsammans med dina kamrater.

     

    Du kan kombinera studierna med praktik, arbete eller andra kurser inom den kommunala vuxenutbildningen. Om du tillhör etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen påverkar det hur ditt studieupplägg ser ut.

     

    Om du vill läsa kursplanen på ditt modersmål så finns det möjlighet att göra det på Skolverkets webbplats.

    Du kommer att bli kallad till ett informationsmöte när det är aktuellt för just dig att starta dina sfi-studier. Vi har flera intag till sfi under året.

    Kurserna i svenska för invandrare (sfi) är kostnadsfria. Du får låna böcker, men du måste själv köpa skrivmaterial, som block och penna. Det finns tillgång till datorer och läsplattor (iPad) som du kan använda när du är i skolan.

     

    Om något går sönder eller om du tappar bort till exempel en lärobok måste du ersätta den.

     

    Du som läser svenska för invandrare (sfi) kan inte få studiestöd från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

    Efter varje kurs görs en sammantagen bedömning. Om du är godkänd på kursen får du betyg.

     

    Regelbundet under året genomförs också nationella slutprov i sfi. Ett sådant nationellt prov gör du i varje kurs. Dessa prov skriver du på plats i skolans lokaler. Det är din lärare som avgör om du har tillräckliga kunskaper för att göra slutprovet. Provet får endast genomföras en gång.

    Studie- och yrkesvägledaren kan ge dig ökade kunskaper om vilka utbildningsalternativ som finns för dig som är ny i Sverige och har en annan språkbakgrund.

     

    Du kommer få mer information om vad studie- och yrkesvägledaren kan stötta och hjälpa dig med när du har börjat studera på sfi.

    Syfte och mål med vägledningssamtal

    I ett vägledningssamtal är syftet att du, utifrån din bakgrund, nuvarande situation och framtida mål, ska få fördjupad kunskap kring studier och yrkesliv. Under samtalet kan vi även göra en studieplanering där det tydligt framgår hur du ska nå ditt mål.