Fler webbplatser

Så tycker några SFI-studerande

    Telefon: 0220-24782
    E-post: vuxenutbildningen@hallstahammar.se
    Besöksadress: Industrigatan 1C, Hallstahammar

    OBS! Använd i första hand mejl vid kontakt med studie- och yrkesvägledaren. Personliga besök sker endast efter tidsbokning.

    SFI-verksamheten finns i trivsamma lokaler i Västra Fabriken i Hallstahammar. I lokalerna finns också populära Sonjas café och Jobbcentrum, något som bidrar till många möten mellan kulturer och nationaliteter.

    En mötesplats som korsar språkgränser

    - Våra lokaler blir en mötesplats som korsar alla språkgränser. Vi har öppet för alla som studerar SFI men studierna här blir också ofta en introduktion till att börja arbeta ute i samhället via praktik eller med hjälp av jobbcentrum, förklarar Ulrika Nordlund som är en av lärarna på SFI i Hallstahammar.

    De som läser på SFI är från 19 år och uppåt. Om du är yngre läser du svenska som andra språk i grundskolans regi eller språkintroduktion på gymnasiet. SFI består av flera olika steg från A till D, där A är den mest grundläggande kursen. Kurserna tar olika lång tid där det spelar stor roll vilket eller vilka språk du redan talar och hur lång tid du har gått i skolan i ditt hemland.

    - Hur snabbt du kan ta till dig det svenska språket handlar ofta om hur stor studievana du har med dig från hemlandet, berättar Ulrika. Om du aldrig har studerat i ditt hemland kommer det troligtvis att ta mycket längre tid än om du har universitetsutbildning med dig i bagaget. Kan du engelska eller nåt annat språk som liknar svenskan så brukar det också gå snabbare.

    Ulrika undervisar på kurs C, där studenterna har lärt sig grundläggande svenska och som nu arbetar mycket med att förbättra grammatiken och att föra enkla samtal. När eleverna når kurs D har de ett relativt gott ordförråd och kan både diskutera och föra ett samtal på svenska ganska obehindrat.

    När vi besöker klassrummet märks de höga ambitionerna. Eleverna berättar gärna om sina studier och om hur de trivs. Många arbetar parallellt med studierna, som Ebrahim, som är universitetsutbildad byggingenjör från Iran. Han arbetar heltid på Bulten och läser samtidigt SFI. När han arbetat nattskiftet går han direkt till SFI-undervisningen istället för att gå hem och sova.

    - Jag gillar att prata svenska och jag vill bli ännu bättre. Jag trivs med mitt jobb på Bulten och är glad att jag aldrig behövt ta emot bidrag. Jag har jobbat och kunnat försörja oss sedan vi kom till Sverige för tre år sedan, förklarar han.

    Ebrahims fru lärde sig svenska på ett år. Nästa år kommer hon vara utbildad sjuksköterska. När hon börjar arbeta efter studierna, ser Ebrahim fram mot att själv kunna lägga mer tid på studierna. Ebrahim gillar grammatik men tycker det är svårare att prata. Han försöker prata en del svenska på jobbet på Bulten för att utvecklas ännu mer.

    En annan av Ulrikas elever är Noura, som aldrig tidigare studerat men lärt sig svenska. Hon kommer från Syrien och har bott i Sverige i fem år. Hon studerar SFI varje dag mellan kl. 08.30-12 och praktiserar sen på eftermiddagarna på Sonjas café och hoppas kunna börja arbeta där efter praktiktiden.

    Det går att studera på SFI på flera olika sätt


    I Hallstahammar kan du läsa de fyra nivåerna A-D på SFI. Många av de studerande arbetar parallellt med studierna. Därför erbjuds även möjlighet att läsa SFI på eftermiddagar och kvällar. Maria Larsson arbetar med den delen av SFI som kallas SFI Flex och hon berättar att det är kö till just den delen av utbildningen.

    - Många av våra elever kommer vidare till jobb och då vill vi se till att det går att fortsätta studera på kvällstid, berättar hon.

    Efter SFI finns det möjlighet att gå en fortsättningskurs som heter grundläggande svenska som andraspråk, GrundSvA. Kursen kan man läsa både på heltid och på halvfart. När du läst grundnivån inom GrundSvA, så har du möjlighet att gå vidare mot ett stort antal yrken. Vill du läsa vidare efter det kan du läsa Svenska som andraspråk på gymnasienivå i Västerås.

    Samarbete med Sonjas café

    Alla tisdagar är det språkcafé på Sonjas café. Då möts alla elever och pratar på svenska om olika ämnen, till exempel om traditioner och kulturer i olika länder. På språkcaféerna möts alla grupper och övar språk utifrån sina egna förutsättningar.

    - Det är otroligt familjärt här. Alla känner alla och många bor dessutom i närheten av varandra. Vi har en oerhört fin stämning där alla tar hand om och bryr sig om varandra. Här finns inget av det våld och hot du ofta hör talas om i nyhetsrapporteringar, fortsätter Ulrika Nordlund, som har arbetat som lärare i 22 år, bland annat på mellanstadiet i Surahammar men undervisar nu på SFI i Hallstahammar sedan fyra år.

    Samarbetet med Sonjas café är viktigt för många av de studerande. Flera praktiserar där på eftermiddagarna, vilket snabbt ger dem både bättre kunskaper i svenska och en möjlighet att vara delaktiga i samhället. En del av de studerande arbetar också som vikarier eller timanställda inom exempelvis vården och läser då SFI-kurserna när de inte arbetar. Några deltagare arbetar även på Skogsbacken som bland annat sköter en del posthantering, skottning och gräsklippning inom Hallstahammars kommun.
    Många av de studerande tar med mat hemifrån och bjuder de andra på, till exempel vid lunchen. Den dagen vi är där, bjuds vi på Marouk, ett syriskt bröd som smakar himmelskt.

    - Eleverna bjuder gärna den som vill smaka, på mat. Vi har alla fått smaka mat från jordens alla hörn och kulturer. Det är både gott och lärorikt, berättar Ulrika.

    Svenska är ett svårt språk

    Svenska räknas som ett ganska svårt språk, faktiskt ett av de svåraste i världen att lära sig. När vi besöker Ulrikas klassrum, där det både finns världskarta, Sverigekarta och skyltar med hjälpverb och bindeord på väggarna, arbetar klassen med hörförståelse.

    Hörförståelsen är ganska svår, även för någon med svenska som modersmål. Klassen lyssnar intensivt och diskuterar de olika alternativen. Ulrika fyller på med fakta kring en av hörövningarna som handlar om ett par som vill köpa lägenhet. Hon berättar om hur det fungerar att köpa en lägenhet i Sverige och går igenom olika svåra ord som kan dyka upp när du letar lägenhet, som visning, budgivning och mäklare.

    Under lektionen förklarar också Ulrika skillnaden mellan bestämd form och obestämd form på substantiv, som flicka och flickan. Hon beskriver målande när de olika formerna ska användas och vilka ledtrådar som finns för att du lättare ska veta vilket alternativ du ska välja. Grammatiken är betydelsefull för att du ska förstå strukturen på språket och därmed lättare kunna kommunicera på alla nivåer.

    - Svenska substantiv är ofta ett bekymmer, när ska det vara en och när ska det vara ett framför ordet? Varför heter det pojkar, flickor och filmer? Det vore ju enklare om det var samma ändelser på alla ord, förklarar hon.

    Det blir många skratt och förstående nickar från gruppen som klarar hörövningen utan bekymmer och är redo för nästa utmaning.