Från och med 2024 gäller en ny nationell riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Beräkningen i modellen bygger på hur mycket du som livsmedelsföretagare säljer, producerar, vad som produceras, hur stor verksamheten är, antalet årsverken med mera.
Den nya riskklassningen utgår från följande uppgifter om verksamheten:
- Huvudsaklig inriktning
Huvudsaklig inriktning handlar om hur livsmedlen som verksamheten hanterar sprids, och vilken typ av livsmedel det handlar om. Några av inriktningarna är livsmedel till privatpersoner, livsmedel till livsmedelsföretag, och dricksvatten.
- Aktiviteter
Aktiviteter är det som sker i verksamheten, alltså vad livsmedelsföretaget gör. Exempel på aktiviteter är tillagning, tillverkning, servering och försäljning av livsmedel.
- Specialregler
Livsmedel som omfattas av specialregler är till exempel livsmedel med skyddade beteckningar eller livsmedel med närings- och hälsopåståenden.
- Verksamhetens omfattning
Verksamhetens omfattning handlar om vilken storlek eller spridning som verksamheten har. Omfattningen kan till exempel redovisas som antal årsarbetskrafter eller antal ton utgående mängd livsmedel.
Beräkning av kontrollfrekvens
Utifrån uppgifterna om verksamheten riskklassas företaget och kontrollfrekvensen* beräknas.
- Kontrollfrekvens är det antal kontrolltillfällen som kommer att genomföras vid en verksamhet under fem år. För mindre och enklare livsmedelsverksamheter kan kontrollfrekvensen vara så liten som en eller två gånger inom en femårsperiod. Är livsmedelsverksamheten stor med en mer omfattande hantering, får de företagen en kontrollfrekvens på minst en gång, och upp till max fem gånger, per år. Om riskklassningsmodellen skulle ge en kontrollfrekvens som bygg- och miljöförvaltningen inte bedömer motsvarar verksamhetens verkliga kontrollbehov finns det en möjlighet för miljöinspektör att justera frekvensen, både uppåt och nedåt.
Vad ingår i riktvärdet för kontroll?
Ett riktvärde för kontrolltid består av flera olika delmoment som följer av ett kontrollbesök. I riktvärdet ingår tid för: förberedelser, administration, själva genomförande av kontrollen och dess efterarbete.
Riktvärden för kontrolltid för respektive inriktning.
Efterhandsdebitering
Under 2024 inför miljöförvaltningen efterhandsdebitering för alla livsmedelsanläggningar. Det innebär en annan typ av fakturering för dig där du blir fakturerad först efter vi har gjort kontrollen hos dig. Debitering sker utifrån den kontrolltid som vi lagt på kontrollbesöket, administration, registerhållning och annat förarbete.
Riktvärden för kontrolltid för respektive inriktning kan variera något beroende på verksamhetens omfattning och art.
Huvudsakling inriktning | Riktvärde för kontrolltid |
---|
Livsmedelsanläggning i sista led (restauranger, butiker, kaféer) | 3-4 timmar |
Livsmedelsanläggning i tidigare led (grossister, tillverkare, transportörer) | 5 timmar |
Huvudkontor livsmedelsverksamhet | 5 timmar |
Dricksvattenanläggningar | 4 timmar |