Avgifter, klassning och livsmedelstaxa

    Telefon: 0220-24000
    E-post: kundcenter@hallstahammar.se
    Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

    Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

    Öppettider i kundcenter
    1 sept - 31 maj (vintertid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.30
    Fredag 08.00-16.00

    1 juni - 31 augusti (sommartid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.00
    Fredag 08.00-15.00

    Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

    Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

    Som företagare med livsmedelsverksamhet måste du dels betala en engångsavgift när du registrerar din verksamhet, dels en kontrollavgift. Kontrollavgiftens storlek beror bland annat på riskerna som finns i din verksamhet och tids­åtgång för kontroll. Om miljöinspektörerna upptäcker brister och avvikelser vid kontroll tas även avgift ut för de uppföljningar som måste göras. Kontrollerna debiteras i efterhand genom att du får en faktura.

    Bygg- och miljönämnden tar ut en avgift för att handlägga ärendet att registrera din verksamhet. Den avgiften motsvarar taxan för en timmes arbete*.

    * Timavgiften är 1091 kronor per timme (år 2024).

    Från och med 2024 gäller en ny nationell riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Beräkningen i modellen bygger på hur mycket du som livsmedelsföretagare säljer, producerar, vad som produceras, hur stor verksamheten är, antalet årsverken med mera.

     

    Den nya riskklassningen utgår från följande uppgifter om verksamheten:

    • Huvudsaklig inriktning
      Huvudsaklig inriktning handlar om hur livsmedlen som verksamheten hanterar sprids, och vilken typ av livsmedel det handlar om. Några av inriktningarna är livsmedel till privatpersoner, livsmedel till livsmedelsföretag, och dricksvatten.

    • Aktiviteter
      Aktiviteter är det som sker i verksamheten, alltså vad livsmedelsföretaget gör. Exempel på aktiviteter är tillagning, tillverkning, servering och försäljning av livsmedel.

    • Specialregler
      Livsmedel som omfattas av specialregler är till exempel livsmedel med skyddade beteckningar eller livsmedel med närings- och hälsopåståenden.

    • Verksamhetens omfattning
      Verksamhetens omfattning handlar om vilken storlek eller spridning som verksamheten har. Omfattningen kan till exempel redovisas som antal årsarbetskrafter eller antal ton utgående mängd livsmedel.

    Beräkning av kontrollfrekvens

    Utifrån uppgifterna om verksamheten riskklassas företaget och kontrollfrekvensen* beräknas.

     

    • Kontrollfrekvens är det antal kontrolltillfällen som kommer att genomföras vid en verksamhet under fem år. För mindre och enklare livsmedelsverksamheter kan kontrollfrekvensen vara så liten som en eller två gånger inom en femårsperiod. Är livsmedelsverksamheten stor med en mer omfattande hantering, får de företagen en kontrollfrekvens på minst en gång, och upp till max fem gånger, per år. Om riskklassningsmodellen skulle ge en kontrollfrekvens som bygg- och miljöförvaltningen inte bedömer motsvarar verksamhetens verkliga kontrollbehov finns det en möjlighet för miljö­inspektör att justera frekvensen, både uppåt och nedåt.

    Vad ingår i riktvärdet för kontroll?

    Ett riktvärde för kontrolltid består av flera olika delmoment som följer av ett kontrollbesök. I riktvärdet ingår tid för: förberedelser, administration, själva genomförande av kontrollen och dess efterarbete.

    Riktvärden för kontrolltid för respektive inriktning.

    Efterhandsdebitering

    Under 2024 inför miljöförvaltningen efterhandsdebitering för alla livsmedelsanläggningar. Det innebär en annan typ av fakturering för dig där du blir fakturerad först efter vi har gjort kontrollen hos dig. Debitering sker utifrån den kontrolltid som vi lagt på kontrollbesöket, administration, registerhållning och annat förarbete.

    Riktvärden för kontrolltid för respektive inriktning kan variera något beroende på verksamhetens omfattning och art.

     

    Huvudsakling inriktning

    Riktvärde för kontrolltid

    Livsmedelsanläggning i sista led (restauranger, butiker, kaféer)

    3-4 timmar

    Livsmedelsanläggning i tidigare led (grossister, tillverkare, transportörer)

    5 timmar

    Huvudkontor livsmedelsverksamhet

    5 timmar

    Dricksvattenanläggningar

    4 timmar

    Om kontroll visar på brister som behöver följas upp, gör bygg- och miljöförvaltningen uppföljande kontroll eller kontroller. För dessa besök tas en timavgift enligt fastställd timtaxa* ut.

    * Timavgiften är 1091 kronor per timme (år 2024).

    Timavgifterna betalas per påbörjad kvart när det inte finns någon fastställd fast taxa. De baseras på den faktiskt nedlagda tiden i ett enskilt ärende och betalas som regel i efterskott.

    Timavgift debiteras för:

    • den tid som våra inspektörer bedriver tillsyn på plats hos en verksamhet,
    • förberedelser och efterarbete samt
    • den tid vi lägger ner på att exempelvis begära in olika handlingar och kompletteringar.

    Det är politikerna i kommunfullmäktige som beslutar om livsmedelstaxan.