- Startsidan
- > Företagare
- > Regler, tillstånd och tillsyn
- > Starta och driva förskola eller enskild pedagogisk verksamhet
Starta och driva förskola eller enskild pedagogisk verksamhet
Namn: Madeleine Ahlqvist
Befattning: Chef för näringslivsenheten
Telefon: 0220-24660
E-post: madeleine.ahlqvist@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Förskolan är det första steget i det svenska utbildningssystemet och ska vara av god kvalitet. Den som vill starta och driva förskola eller enskild pedagogisk verksamhet ansöker om tillstånd hos kommunen. För att verksamheten ska godkännas måste vissa krav uppfyllas. Kommunen har även tillsynsansvaret för dessa verksamheter.
Krav för att starta verksamhet
Du som vill starta en fristående förskola eller vill ha bidrag för att driva en enskild pedagogisk verksamhet, måste få godkänt av barn- och utbildningsnämnden i Hallstahammars kommun. Innan nämnden kan fatta ett beslut måste en ansökan ha kommit in.
Kommunen godkänner och ger bidrag till den verksamhet som uppfyller de krav som ställs i skollagen på kvalitet och säkerhet. De krav som ställs är bland annat följande:
- Att du som ansöker har insikt i de lagar och föreskrifter som gäller för utbildningen.
- Att det finns personal med en sådan utbildning eller erfarenhet att en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses.
- Att barngrupperna har lämplig storlek och sammansättning.
- Att lokalerna är ändamålsenliga och fungerar för alla barn som ska tas emot.
- Att det inte uppkommer påtagligt negativa följder på lång sikt för eleverna, eller för förskole- och skolverksamheten som bedrivs i kommunal regi.
- Att föräldraavgifterna inte är oskäligt höga.
- Att du som ansöker har ekonomiska förutsättningar att driva verksamheten.
Hjälp och råd vid ett lotsmöte
Du som vill starta fristående verksamhet i Hallstahammars kommun har möjlighet att komma på en inledande träff, ett så kallat lotsmöte. Där får du träffa representanter från de delar i kommunen som kommer vara inblandade i godkännande av
verksamheten, till exempel näringslivsenheten, bygg- och miljöförvaltningen, samhällsbyggnadsenheten, tekniska förvaltningen, samt barn- och utbildningsförvaltningen. På mötet kan du ställa frågor och få en genomgång om vad som krävs för att komma igång. Kontakta gärna kommunens kundcenter för mer information och bokning av lotsmöte.
Processen för att starta fristående verksamhet
Som ett stöd för dig som vill ansöka följer här en checklista som visar hur processen går till. Du bör också ta del av de fullständiga riktlinjerna för godkännande av nyetablering av fristående förskolor och pedagogisk omsorg.
Tänk även på att kotrollera med bygglovshandläggare så att den lokal som förskolan är tänkt att öppnas i är lämplig för den typen av verksamhet. När man startar en förskola behöver man även göra en anmälan till bygg- och miljönämnden som kontrollerar att verksamheten uppfyller kraven enligt Miljöbalken.
- Riktlinjer för godkännande av nyetablering av fristående förskolor och pedagogisk omsorg samt tillsyn av befintliga verksamheter (pdf) Pdf, 201 kB.
- Anmälan om start av förskola hos bygg-och miljönämnden (e-tjänst)
Checklista
Avgifter
Kommunen har rätt att ta ut en avgift för att handlägga ansökningar om tillstånd att starta fristående förskola. Avgiften ska betalas i samband med att ansökan lämnas in. Avgift tas ut även om tillståndet inte beviljas.
Regelbunden tillsyn – kommunen kontrollerar verksamheter
Det är kommunen som har ansvar för att kontrollera att en fristående verksamhet, antingen en förskola eller enskild pedagogisk verksamhet, följer de lagar och regler som finns (tillsynsansvar). I huvudsak granskas att verksamheten uppfyller de krav som följer av skollagen och förskolans läroplan. I tillsynen ingår också att följa upp ägar- och ledningsförhållanden och de ekonomiska förutsättningarna.
Om det finns något missförhållande i verksamheten har kommunen rätt att kräva att den ansvarige åtgärdar missförhållandet. Om missförhållandet är allvarligt eller om bristerna efter påpekande inte åtgärdas får kommunen återkalla godkännandet.
Om det sker någon förändring i ägar- och ledningskretsen för en fristående förskola ska det redovisas till barn- och utbildningsnämnden senast en månad efter förändringen.