Fler webbplatser

Fåglar som stör

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Vissa fågelarter som kajor, tamduvor och kanadagäss kan ibland förekomma i stora mängder och orsaka obehag för människor i form av störande ljud och nedsmutsning.

  Som fastighetsägare är det i första hand du som ansvarar för att skydda din tomt eller gård från vilt som gör skada eller orsakar olägenhet nära bostäder. Tänk på att alla vilda däggdjur, fåglar och deras bon och ägg är fredade. Det betyder att det är förbjudet enligt lag att jaga och förfölja djur, eller att riva bon och förstöra ägg.

  Det här kan du göra istället:

  • Undvik att mata fåglar vid exempelvis uteserveringar.
  • Kajor samlas ofta kvällstid i höga trä eller på hustak. Kan träd avverkas? Högtalare som oregelbundet sänder ut kajors varningsläte kan ibland ha god effekt. I vissa fall kan belysning av träd med strålkastare vara effektivt.
  • Vid problem med kajor och duvor på balkonger finns möjlighet att sätta upp någon form av folieband eller liknande som rör sig i vinden.
  • Kanadagäss trivs på gräsytor i närhet till vatten. Badplatser kan ibland invaderas av gäss. Genom att sätta upp ståltråd på låg höjd i strandkanten får gässen och framförallt deras ungar svårt att ta sig upp från vattnet. Andra knep kan vara att sätta upp uvbulvaner där gässen ofta finnas.