Åtgärdssamordning för vatten
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
Namn: Emelie Lindholm
Befattning: Vattensamordnare
Telefon: 0220-24065
E-post: emelie.lindholm@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Övergödning uppstår genom tillförsel av näringsämnen som fosfor och kväve. Detta sker via jordbruk, skogsbruk, hästhållning, enskilda avlopp, avloppsreningsverk och i tätorterna via dagvatten och industrier. Övergödning skapar problem genom algblomning, igenväxning av sjöar och vattendrag, förändrade ekosystem, försämrad biologisk mångfald. Vilket leder till syrebrist i sjöarna. Genom att minska näringsbelastningen till sjöar minskar övergödningen.
EU-projekt Vattenvårdsplaner
Samarbetsprojekt kring vattenvård har beviljats EU-medel
Många vattendrag har problem med övergödning. I projektet där kommunen fått medel ska man ta fram vattenvårdsplaner som identifierar var näringsläckage sker i de tre bäckarna; Svenbybäcken, Åbybäcken och Bodabäcken.
Strategiska planer och samverkan kring frivilliga åtgärder
Syftet med projektet är dels
- att ta fram vattenvårdsplaner och med hjälp av dessa skapa underlag som behövs för att kunna identifiera fosforförluster till bäckarna.
- att främja och starta samverkan med lantbrukare för att uppmuntra till lokala frivilliga åtgärder för att bekämpa övergödning och förhindra näringsläckage.
Målet är att detta ska leda till ett effektivt åtgärdsarbete.
Ta vattenprover för analys
De tre bäckarna; Svenbybäcken, Åbybäcken och Bodabäcken har alla problem med höga halter näringsämnen.
Inledningsvis inom projektet kommer man genomföra vattenprovtagningar för att få mer information om vattnets kemi och för att kunna peka ut tillflöden med höga halter fosfor och kväve.
Fakta – vattenvårdsplan
Fosfor och kväveläckage bidrar till övergödning i våra vatten. I en vattenvårdsplan kan man identifiera var större riskområden finns och föreslå åtgärder mot näringsläckage. Vattenvårdsplanen blir också ett hjälpmedel i åtgärdsarbetet, genom att den ger kunskaper och förståelse för var det är mest effektivt att genomföra frivilliga åtgärder.
Målet med åtgärderna blir att uppnå god ekologisk status avseende övergödning. Med vattenvårdsplanen tar man ett helhetsgrepp på flödet av fosfor och kväve inom ett avrinningsområde.
![EU:s logotyp jordbruksfonden](/images/200.6862140019386158ac7d84c3/1734441800962/EU-logo-jordbruksfonden-farg.jpg)
Projektet, som drivs av Hallstahammars kommun i samarbete med Västerås stad och Lantbrukarnas riksförbund finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och ingår i Sveriges strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU åren 2023–2027. I den strategiska planen står det till exempel vilka mål vi ska uppnå och vad man kan få stöd och ersättningar för.
Projektet pågår till sommaren 2026.
LOVA-projekt - Åtgärdssamordning för vatten
![Logotypen för LOVA-projekt](/images/18.2d54d50718ce4befda5379ba/1704803241156/LOVA_logotyp_hav_lst.jpg)
Hallstahammar, Surahammar och Fagersta kommuner ingår i ett samarbetsprojekt för att minska näringsläckaget i Kolbäcksåns avrinningsområde. De tre kommunerna har gemensamt anställt en åtgärdssamordnare för att leda och hålla samman det arbetet.
Övergörningsproblematik
Kolbäcksåns avrinningsområde är Mälarens näst största tillflöde där den hotade fiskarten asp leker i Kolbäcksåns nedre delar. Idag finns det en övergödningsproblematik där delar av avrinningsområdet inte uppnår god ekologisk status.
Projektets syfte
Syftet med projektet är att genom åtgärdssamordning arbeta över kommungränser och tillsammans med berörda markägare och verksamhetsutövare, initiera och genomföra åtgärder för att minska näringsbelastningen på vattenförekomster från främst jordbruksmark.
Syftet är också att öka det allmänna engagemanget kring vattnens värde och stärka samverkan mellan kommuner och organisationer i avrinningsområdet. För att uppnå god status i Kolbäcksån vilket är målsättningen med EU:s ramdirektiv för vatten samt Sveriges miljökvalitetsmål, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag och Ett rikt växt-och djurliv krävs samverkan inom lantbruk och miljö.
Målsättning
För att förbättra Kolbäcksån status och minska näringsläckaget har kommunen tillsatt en åtgärdssamordnare. Genom åtgärdssamordning vilket verkar för att inspirera, sprida kunskap, involvera och stötta markägare och lokala aktörer hoppas vi kunna förbättra åns status. Åtgärdssamordnaren hjälper till i processen från idé till genomförande av åtgärden vilket till exempel kan handla om att söka bidrag och tillstånd för att anlägga en våtmark. Tillsammans finns en vision att minska näringsläckaget och skapa lokala åtgärder som gynnar alla aktörer.
Detta projekt har delfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Västmanlands län.
Sidan uppdaterades den