Värmepumpar
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
Med en värmepump kan du ta vara på den låggradiga värme som finns i berggrunden, markens yt- eller djupskikt, en intilliggande sjö, uteluften, ventilationsluften eller i spillvatten. I praktiken fungerar de olika värmepumparna på samma sätt: De flyttar värme från en plats till en annan. Vad som i huvudsak skiljer dem åt är vilken källa de tar värmen från. Det finns också prisskillnader och skillnader på vilka värmepumpar som lämpar sig för vilken användning.
Olika typer av värmepumpar
Vilken typ av värmekälla som är lämpligast beror bland annat på husets energibehov, befintligt värmesystem, planlösning och husets läge. En tumregel är att välja en värmepump med en värmeeffekt på 65-70 procent av husets maximala effektbehov. Då täcks ungefär 95 procent av energibehovet för värme och varmvatten av värmepumpen. Det innebär att värmepumpen behöver en kompletterande värmekälla under de kallaste dagarna. Ofta är det en elpatron som sitter i värmepumpen men det kan även vara en separat el- eller biobränslepanna.
Då en värmepump är beroende av el för att fungera innebär det att uppvärmningen av huset är beroende av el. Om du har möjlighet att ha någon typ av eldstad som inte är elberoende är detta ett bra komplement, både med tanke på eventuella elavbrott men också för möjligheten att hålla nere elkostnaderna under årets kallaste dygn.
Luftvärme
Tekniken innebär att man hämtar värme från uteluften för uppvärmning av bostaden.
Markvärme
Tekniken för att utvinna värme ur marken kallas även vätska/vatten eftersom man leder köldvätska i en slang i marken, där denna då "suger" åt sig värme som sedan levereras till husets vattenbaserade uppvärmningssystem.
Anmälan eller ansökan om tillstånd att installera värmepump
Installation av värmepumpsanläggningar som utvinner värme ur mark, ytvatten eller grundvatten ska anmälas till bygg- och miljönämnden. Ibland räcker det inte med en anmälan utan du behöver söka tillstånd istället. Du måste söka tillstånd för installation av värmepumpar som utvinner sin värme ur mark, ytvatten eller grundvatten om din fastighet ligger:
- Inom vattenskyddsområde
- Utanför detaljplanelagt område, om du inte har kommunalt vatten och avlopp
Du behöver informera dina grannar om vad du planerar att göra. Exempelvis kan din installation påverka grannens möjlighet att installera bergvärmeanläggning på sin tomt. Tillsammans med din anmälan eller ansökan behöver du då skicka med ett intyg som visar att du har informerat dina grannar (grannintyg).
Bygg- och miljöförvaltningen tar ut en avgift* för den tid det tar för en handläggare att behandla din ansökan. Avgiften tas ut även om du inte skulle få tillstånd.
Observera att du varken behöver anmäla eller söka tillstånd för installation av värmepumpar som utvinner sin värme ur luften.
* Avgift för ansökan eller anmälan om tillstånd att installera värmepumpsanläggning upp till 20 kW: 3 273 kronor
Tjänstegarantin – en garant för att ditt ärende behandlas i tid
Hallstahammars kommun strävar efter att erbjuda invånare, kunder och brukare tjänster med hög kvalitet. Våra tjänstegarantier är till för att tydliggöra vad du kan förvänta dig av Hallstahammars kommun.
Certifierade installatörer måste sköta installation och underhåll
I värmepumpen cirkulerar ett köldmedium som är skadligt för miljön om det läcker ut. Det är därför mycket viktigt att vara aktsam vid installation och skrotning av pumpen, samt vid påfyllning av köldmediet så att inget läckage uppstår. Installation av värmepump och avtappning av kylmedium får av den orsaken bara göras av certifierad installatör.
I nya pumpar används oftast köldmedier med förkortningen HFC. De påverkar inte ozonlagret som tidigare köldmedier gjorde, men bidrar däremot till växthuseffekten när de släpps ut till luften.
Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen
Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen är en branschorganisation för tillverkare, importörer, installatörer samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen. På deras webbplats kan du bland annat hitta information om hur du går tillväga när du ska installera värmepump, samt vilka företag som är medlemmar i föreningen.
Sidan uppdaterades den