- Startsidan
- > Boende, miljö och trafik
- > Gator, trafik och resande
- > Parkering i kommunen
- > Trafikregler
Trafikregler
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
Utöver de trafikregler som gäller enligt lag eller förordning får kommuner och länsstyrelser besluta om särskilda trafikregler, så kallade lokala trafikföreskrifter. De lokala trafikföreskrifterna kan antingen gälla permanent eller under en viss tid till exempel i samband med ett visst evenemang.
Hallstahammars kommuns lokala trafikföreskrifter
Kommuner kan själva bestämma om vissa trafik- och parkeringsregler. Kommunen gör det genom att besluta om lokala trafikföreskrifter. Regleringar med lokala trafikföreskrifter gäller bara inom ett begränsat område eller på en särskild plats. Generellt finns vägmärken uppsatta där en lokal trafikföreskrift gäller, men det finns även så kallade allmänna lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut med vägmärken. Som trafikant är du skyldig att känna till och rätta dig efter de regler som finns i kommunen.
- Hallstahammars kommuns gällande trafikföreskrifter finns samlade i Transportstyrelsens rikstäckande databas.
- I den nationella vägdatabasen (NVDB) kan du se Sveriges vägnät på en karta. Du kan till exempel välja att titta på vilken hastighetsgräns som gäller för en viss sträcka.
Trafik- och vägmärkesförordningarna gäller i hela landet
I trafikförordningen kan du läsa om regleringar för stannande och parkering. I vägmärkesförordningen kan du läsa om vad som gäller för vägmärken och skyltar. Dessa förordningar (lagar) gäller i hela landet och för alla trafikanter och skyltas oftast inte med vägmärken. Det är upp till varje enskild förare att kunna och hålla sig uppdaterad.
- Trafikförordningen (1998:1276) finns att läsa på riksdagens webbplats
- Vägmärkesförordningen (2007:90) finns att läsa på riksdagens webbplats
Olika myndigheter ansvarar för och fattar beslut om vägar utifrån vem som är väghållare
Vilken myndighet som beslutar om trafikföreskrifter beror på flera olika faktorer, men lite förenklat gäller följande:
Kommunen beslutar om lokala trafikföreskrifter för vägar där kommunen har ansvar för drift och underhåll. Föreskrifter om hastighet, stannande och parkering beslutas alltid av kommunen för alla vägar som ligger inom kommunens tättbebyggda områden. Vad som ska utgöra tättbebyggt område beslutas också av kommunen.
Länsstyrelsen beslutar om lokala trafikföreskrifter för allmänna vägar där staten är väghållare, det vill säga där Trafikverket har ansvar för drift och underhåll. I regel löper dessa vägar utanför kommunernas tättbebyggda områden. Hastighetsbegränsningar på det större vägnätet regleras inte genom lokala trafikföreskrifter, utan beslutas i trafikförordningen.
Saknar du något på sidan? Kontakta:
Senast uppdaterad: