Fler webbplatser

Att vara kontaktperson till någon med funktionsnedsättning

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Befattning: Biståndshandläggare för insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

  Direktnummer: 0220‑243 28 eller 0220‑248 13.

  För att besöka handläggare behöver du boka en besökstid. Får du inte svar på LSS-handläggarens telefon kan du ringa till kundcenter, tfn. 0220‑240 00 som hjälper dig vidare.

  Vi människor är sociala varelser. Vi har ett behov av någon att prata med och göra saker tillsammans med - kort sagt, alla behöver en kompis. Personer som har en funktionsnedsättning kan ha svårare att knyta sociala kontakter och kan känna sig ensamma. Du kan göra skillnad i någons liv genom att bli en kompis några timmar i månaden.

  Många människor har nedsatt förmåga att fungera fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. Vissa av oss har det mer än andra och kan då ha rätt till stöd från kommunen genom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortat LSS. Men även om man får hjälp med till exempel boende eller daglig verksamhet finns det sociala behov som inte tillgodoses. Det är där du kommer in i bilden.

  Alla behöver prat och skratt

  Inom LSS har man rätt att ansöka om en kontaktperson. Det innebär att kommunen förmedlar kontakt mellan en person med funktionsnedsättning och en privatperson som du. Ofta är den som söker en kontaktperson en ung kille eller tjej som har en funktionsnedsättning. Även om det är en lindrig funktionsnedsättning kan det vara svårt att hänga med i sociala samman­hang, att skaffa sig nya vänner och att ta sig ut och göra saker. Men det kan också röra sig om äldre personer som saknar anhöriga och vänner.

  Din lilla insats kan göra en värld av skillnad

  Gemensamt för de som söker en kontaktperson är att de är sociala och vill träffa folk. Och vi hoppas att du vill bli deras kompis några timmar i månaden. Det hjälper inte bara för stunden utan bidrar till att bryta utanförskapet och på så sätt skapa långsiktiga förutsättningar att skapa ett så normalt liv som möjligt. Och vi lovar att det kommer att vara berikande även för dig!

  När du anmält ditt intresse parar vi ihop dig med en person som vi tror ska passa, utifrån liknande intressen. Exempel på saker man kan göra ihop är att promenera, fika, gå på bio eller bara sitta och prata. Det enda kravet vi har är att du är över 18 år. I övrigt är tanken just att du ska vara som du är: en vanlig människa.

  Som en kompisrelation vilken som helst, men med ersättning

  Relationen är det allra viktigaste. Ingen blir kontaktperson för att tjäna pengar, men du får en ersättning för din tid i form av ett arvode och en omkostnadsersättning. Du får också stöd och handledning från oss vid behov.

  Anmäl ditt intresse så berättar vi mer

  Om du är nyfiken och vill veta mer om hur det är att vara kontaktperson är du välkommen att höra av dig till oss. Kundcenter hjälper dig att komma i kontakt med en LSS-handläggare. Du är också välkommen att kontakta handläggarna direkt. Du kan också fylla i intresseanmälan här på webben eller e-posta dina frågor till social- och arbets­marknads­nämnden.