Fler webbplatser

Vandringsleder och skogsområden

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  I Hallstahammars kommun finns gott om möjligheter till ett aktivt uteliv. Det finns mil av vandringsleder, de flesta sträckorna lättvandrade i naturskön terräng.

  VI VILL UPPMÄRKSAMMA DIG som tänkt bege dig ut i skog och mark i Västmanland att först läsa på Jordbruksverkets webbplats. Detta då ett stort område är avspärrat och stränga förbud råder på grund av konstaterat fall av afrikansk svinpest. Mer information om förbud och vilket område som berörs hittar du här: https://jordbruksverket.se/svinpest

  Två personer vandrar i en skog

  Bruksleden – från Mälaren till Bergslagen med etapper genom Hallstahammars kommun

  Den 27 mil långa Bruksleden är indelad i 27 etapper. I Hallstahammar ansluter du till leden vid Motionscentrum, när leden korsar motionsspåret i Duvhällarna. Leden är utmärkt med oranga prickar.

  Etapperna fem plus fyra på Bruksleden går från Hallstahammar österut mot Västerås. De etapperna är sammanlagt cirka 19,5 kilometer långa. Etappen som går mot Västerås slutar vid Erikslund shoppingcentrum. Från Erikslund finns buss till Västerås resecentrum där buss- eller tåganslutning finns tillbaka till Hallstahammar. 

  Bruksledens etapp sex går från Hallstahammar norrut mot Surahammar. Den etappen är cirka 11,5 kilometer lång. Etappen som går mot Surahammar slutar vid Långsjön. Från Långsjön är det promenadavstånd till Surahammars centrum och tågstationen, där tåg kan ta dig tillbaka till Hallstahammar.

  Mer information om bland annat terrängförhållanden, tips på olika turer och utrustning, samt alla olika etappkartor finns på Bruksledens egen webbplats.

  Bruksledens dag årligt återkommande arrangemang

  Varje år i september organiseras det en gemensam vandring från Surahammar via Bruksleden tillbaka till Hallstahammar. Samling sker vid motioncentrum för gemensam bussfärd (om man vill) till Surahammar. Sedan vandrar man i egen takt (eller i grupp) tillbaka mot Hallstahammar. Efter vägen ordnar man med tipspromenad och vätskepauser. 

  Tätortsnära vandringsleder vid Duvhällarna, Kvarnskogen och Nibbleskogen

  Skogen vid Duvhällarna ligger i den norra delen av Hallstahammar. Sträckan är cirka 6 kilometer lång och lättvandrad. Du kan starta vid Gråstensvägen, Mogatan eller vid tunneln under järnvägen nära ishallen Swetex Arena. Vid dessa tre startplatser finns informationstavlor. Sträckan är gulmarkerad på träd.

  Kvarnskogen ligger i den nordvästra delen av Hallstahammar. I skogen finns många stigar och mindre traktorvägar. En lättvandrad vandringsled på cirka 6 kilometer finns utmärkt med gula trädmarkeringar. Eftersom skogsområdet ligger nära tätorten utnyttjas det flitigt av bland andra orienterare och motionärer. Terrängen består av såväl barr- som lövskog. Det finns informationstavlor på två olika ställen där du kan starta din vandring. Parkering finns.

  Leden går förbi Harmsjön som är Hallstahammars tätorts enda naturliga sjö. Den var en gång i tiden mycket större men tappades till stor del ur på 1840-talet.

  Nibbleskogen ligger i Valstasjöns naturreservat, i den östra delen av Hallstahammar. Här finns Valstaspåret, en sträcka som är cirka 3,5 kilometer lång och lättvandrad. Terrängen består av såväl barr- som lövskog. Start och parkering är i den södra delen, där informationstavla finns. I den norra delen finns grillplats, medtag egen ved. Sträckan är orangemarkerad på träd och går förbi Valstasjön som är en konstgjord sjö och som iordningställdes i slutet av 1700-talet för konstbevattningar.